Polévka má v české kuchyni své nezastupitelné místo, dokáže pohladit žaludek, a pokud je dostatečně sytá, tak mnohdy i nahradit hlavní jídlo. Stále více lidí zjišťuje, že je velmi efektivní vařit jídlo na více dní, a týká se to i polévek. Ať už jste udělali hustou gulášovku, česnečku nebo třeba silný vývar, pokud si na něm chcete pochutnat i v následujících dnech, měli byste vědět, jak polévku správně skladovat a ohřívat.
Pokud jste uvařili velkou várku polévky a chcete ji mít k dispozici na více dnů, je potřeba ji skladovat buď v chladničce, nebo v mrazáku. Vždy nejprve vyčkejte, dokud polévka nevychladne na pokojovou teplotu. Platí zde obecné pravidlo, že byste neměli nechávat polévku o pokojové teplotě venku déle než dvě hodiny, protože následně se může začít kazit.
I když jste polévku uvařili v hrnci, pro skladování je hrnec nevhodný, raději zvolte vzduchotěsnou nádobu, aby se k polévce nedostal vzduch. Nádoba by měla být mělká, protože vysoké nádoby a hrnce nezajistí dostatečně rychlé vychlazení svého obsahu a polévka se může kazit rychleji.
Chcete shodit nějaké to kilo nebo posílit imunitu? Připravte si silnou zeleninovou tzv. tukožroutskou polévku. Vydrží vám na týden a je to vitamínová bomba.
Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.
V lednici vám polévka vydrží 1–4 dny. Doba skladování se liší podle typu polévky a použitých ingrediencí. Snažte se vždy polévku sníst co nejrychleji, protože čerstvější i lépe chutná. Pokud se rozhodnete polévku zamrazit, vydrží vám zhruba 2–3 měsíce, v případě veganských polévek to může být i půl roku.
Nepovažujte ale obecné informace o skladování za záruku nezávadnosti. Nejlepším pomocníkem jsou vaše smysly. Pokud budete mít pocit, že má polévka jinou chuť, zapáchá nebo výrazně změnila svou podobu či konzistenci, nekonzumujte ji.
Jestliže polévku skladujete v lednici, můžete ji ohřát v hrnci na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Pokud ji máte zmraženou v uzavřené plastové nádobě, pro ohřívání je vhodná mikrovlnná trouba. V mikrovlnné troubě rozmrazujte polévku na nízký výkon, díky tomu dojde k rovnoměrnému rozpuštění ledu a nedojde k narušení její chuti. Rozmrazování by mělo trvat zhruba 3-5 minut.
Chcete-li polévku rozmrazit pomocí sporáku, vložte ji do velkého hrnce s teplou vodou a nechte 5 až 10 minut mírně rozpustit. Když se polévka začne rozpouštět nebo rozpadat na kousky, přendejte ji do polévkového hrnce a položte na sporák. Přidejte do polévky čtvrt šálku čisté teplé vody a jemně ji vmíchejte. Polévku ohřejte na mírném až středním stupni a občas promíchejte, aby se nepřipálila.
Pokud na rozmrazení polévky nespěcháte, nenechávejte ji rozmrazit při pokojové teplotě, ale umístěte ji do lednice, rozmrazování zde bude trvat zhruba celou noc.
Zdroje: Coventry City Council, Food Safety, Bezpečnost potravin A–Z, Martha Stewart