Právě teď je nemůžete nikde minout. Čokoládoví zajíčci v obchodech obsadili regály s cukrovinkami a hlásají, že Velikonoce jsou už za rohem. Znáte ale jejich příběh, díky kterému se stali symbolem oslav jara? A proč jsou vlastně dutí? Nebylo by snad lepší, kdy se vyráběli z poctivého kusu čokolády?
Tradice čokoládových velikonočních zajíců, jak je známe především u nás v Evropě, se zrodila již před více než 70 lety v dílně švýcarských mistrů čokolády Lindt. Jeden z nich chtěl udělat radost své dceři, která zahlédla v trávě malého zajíčka. Zvířátko samozřejmě uteklo a holčička byla smutná.
Tak vznikl zlatý, čokoládový zajíček, který nikdy nikam neuteče. Děti jej mohou o Velikonocích hledat v trávě a bavit se. Ikonická pochoutka dobyla svět a stala se symbolem příchodu jara.
Dnes už na trhu můžeme vybírat z celé řady čokoládových velikonočních zajíčků, ačkoliv toho původního – zlatého s červenou stužkou a rolničkou – může prodávat pouze firma Lindt, která v roce 2021 vysoudila ochrannou značku. Pokud vás jeho vyšší cena odrazuje, mrkněte právě teď na Kupi.cz – spousta řetězců jej nabízí ve slevě v rámci speciálních velikonočních nabídek.
V obchodech nyní narazíte na zajíce různých značek, velikostí, podob i příchutí. Vedle klasických figurek najdete v regálech i limitované edice oblíbených cukrovinek, jsou to například velikonoční zajíčci Orion, Kinder, Kit Kat, Ferrero Rocher, M&M's, Celebrations, After Eight a další. A pro zajímavou alternativu můžete skočit i do obchodních domů IKEA, které již tradičně zařazují do prodeje svého 3D zajíčka z plochých kousků mléčné čokolády.
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Duté čokoládové zajíce zase nabízí řada řetězců i v rámci svých privátních značek. Vedle kvalitních sladkostí ovšem doporučujeme při výběru levnějších cukrovinek vždy ověřit složení a podíl kakaové složky. Ještě stále lze totiž narazit na laciné náhražky.
Taky si už od dětství kladete otázku, proč nás výrobci musí lákat na obří zajíce a pak vystavovat zklamání z tenké vrstvy čokolády, která pouze obaluje velké množství vzduchu? Dutost figurek má ovšem svůj důvod. Jak jednou vysvětlil Mark Schlott, viceprezident jedné z poboček amerického výrobce cukrovinek R.M. Palmer: „Kdybyste měli velkého zajíce celého jen z čokolády, byl by tvrdý jako cihla, akorát na vylámání zubů.“ Pokud se tedy bavíme o kvalitní čokoládě. A samozřejmě by byl také mnohonásobně dražší.
Dutost je tak ideálním kompromisem v poměru cena/výkon. A pokud chcete uvnitř čokoládové figurky najít něco sladkého navíc, poohlédněte se po velikonočních zajíčcích s náplní. Obří zajíce v této kategorii ale nehledejte, většinou narazíte jen na menší výrobky.
Čokoládové zajíce nebo vajíčka si můžete vyrobit i doma. Stačí v domácích či cukrářských potřebách koupit některou z forem s velikonočními motivy, tu vylít rozpuštěnou čokoládou (zkuste dvouvrstvou z mléčné i z bílé), a až vše ztvrdne, slepit k sobě vždy dvě půlky. Půjde vám to snáze, když hrany figurek nahřejete. A dovnitř můžete ukrýt drobné sladké či jiné překvapení podle své chuti.