Svým vzhledem připomíná citron, ale není tak šťavnatý a je plný pecek. I proto se toto ovoce čerstvé v našich končinách skoro nejí. Přesto se stalo hitem ve zdravě výživě a postupně proniká i do supermarketů. Řeč je o asijském citrusu yuzu, který u nás získal popularitu především díky osvěžujícímu nápoji, který se z něj vyrábí – čaji yuzu tea. To ale není jediná možnost, jak si na yuzu pochutnat.
Yuzu, asijsky citrus, se u nás v posledních letech těší velké popularitě. Plody mají žlutou barvu a podobají se citronu. Jejich chuť je ale nezaměnitelná – příjemně nahořklá, doprovázená velmi exotickým aromatem. Nejčastěji si ho vychutnáváme jako horký čaj nebo osvěžující studený nápoj.
V čerstvé podobě ho ale u nás v podstatě není možnost koupit. Pochází z Jižní Koreje, ale pěstuje se také v Japonsku a Číně. Kvůli jeho krátké trvanlivosti a omezené sezóně dozrávání se do Evropy téměř nedováží. Nicméně v regálech obchodů, tedy nejen v těch specializovaných s asijskými potravinami, můžeme sehnat nakrájené plody i kůru. Nejčastěji je tam najdeme konzervované ve sklenicích s cukrem a medem v podobě jakéhosi džemu. 250 g stojí v průměru okolo 200 korun.
Yuzu má jen málo kalorií, zato je vysoce výživné. Ve 100 gramech obsahuje 53 kalorií, 1,8 gramů vlákniny, 59 % denní dávky vitaminu C a 31 % denní dávky vitaminu A. Dále v něm najdeme vitaminy B1, B5, B6 a měď.
Je plné antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Zlepšuje průtok krve v těle, má protirakovinové vlastnosti a pomáhá chránit mozek proti nemocem, jako je Alzheimerova choroba. A to je jen pár z mnoha skvělých benefitů, které nabízí.
Pokud vás trápí napětí a úzkost, zkuste přivonět ke kůře yuzu. Studie prokázala, že inhalace vonných látek yuzu pomáhá snížit příznaky stresu a deprese.
Kromě této nejznámější podoby lze yuzu sehnat také ve formě pyré. To je výživově hodnotnější, jelikož v jeho složení nenajdeme nic jiného než 100 % yuzu. Oproti tomu ve složení yuzu džemu najdeme pouze 50–70 % yuzu. To se ale odráží i na ceně. Kilogramové balení mraženého pyré stojí okolo 3 000 Kč.
Obdobně je tomu také u čisté yuzu šťávy. Cena jedné 200ml lahvičky se pak pohybuje okolo 450 korun. K dalším možnostem, jak je yuzu prodáváno, pak patří například prášek z yuzu, který se vyrábí právě ze 100% šťávy z těchto plodů. Nebo například yuzu pasta, kterou při přípravě sladkých dezertů ocení všichni cukráři.
Nejvíce se yuzu využívá v kuchyni k přípravě nápojů, dezertů i nejrůznějších slaných pokrmů, omáček i salátových zálivek. Kromě toho je využíváno také ve světě kosmetiky a aromaterapie. Exotická vůně yuzu údajně působí antistresově, a tak se tyto plody hojně využívají při přípravě éterických olejů. Kosmetický průmysl si pak cení vysokého obsahu kyseliny askorbové neboli vitaminu C. Právě díky tomu mají výrobky s obsahem yuzu na naši pleť povzbuzující a antioxidační účinky.
Vzhledem ke svému původu je yuzu oblíbenou surovinou v japonské a korejské kuchyni. Používá se při přípravě octů, omáček, zálivek, ale své místo má například i v mezi Japonci oblíbené miso polévce. U nás však stále převažuje jeho použití pro přípravu nápojů, případně sladkých dezertů. Máme pro vás dva neodolatelné recepty. Který vyzkoušíte?
Filtrovaná káva může mít sama o sobě spoustu chuťových i aromatických tónů. Pokud máte rádi zrnka z Afriky, která mají povětšinou svěží citrusové tělo, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Yuzu totiž krásně podtrhne hořko kyselou chuť kávy a dodá jí na rafinovanosti.
Postup vlastně nemůže být jednodušší. Do prázdného hrnečku dejte lžíci yuzu a pak do něj začněte filtrovat kávu. Jakmile spadne poslední kapka, kávu s yuzu pořádně zamíchejte a pak už jen vychutnejte.
Vychutnejte si unikátní spojení typicky českého ovoce – jablek – a asijského citrusu. Rozhodně nebudete litovat. Yuzu dodá klasickému štrůdlu lehce exotický nádech, a přitom krásně podtrhne chuť klasického českého dezertu.
Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.
Připravte si ořechový závin z listového těsta, který je jednoduchý na přípravu a chutná báječně. Tento dezert je skvělý jako sváteční moučník nebo kdykoli, když dostanete chuť na něco sladkého. Ořechový závin si zamilujete po prvním soustu a určitě se bude často vracet na váš stůl.
Zdroj: Kupi, Healthline, National Library of Medicine