Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kdy si můžete pořádně a beztrestně nacpat břicho? Na Tučný čtvrtek!

Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Jelita, jitrnice, ovar, knedlo vepřo zelo, koblihy i boží milosti – nejen to neodmyslitelně patří k masopustní hostině a také k Tučnému čtvrtku. Tento den se neobejde bez „obžerství“. Podle tradic je to den, kdy se stoly prohýbají pod horami jídla a lidé se baví – velké finále před velikonočním čtyřicetidenním půstem. Tradičně byly v tento den pořádány velkolepé svatby a zabijačky. Tučný čtvrtek nemá pevné datum, a tak ho každý rok „slavíme“ jindy. Letos vychází na 8. února.

Přečtěte si také

Dejte do sprchy kyblík! Ušetří vám spoustu peněz za vodu

Příprava na dlouhý půst

Tučný čtvrtek je podle tradice dnem organizovaného přejídání a jakousi přípravou na čtyřicetidenní půst, který křesťané drží od Popeleční středy (následuje v týdnu po Tučném čtvrtku) až do Velikonoc.

Ačkoli se na Tučný čtvrtek v moderní době téměř zapomnělo, v posledních letech se opět dostává do povědomí. A to i díky některým restauracím, které právě na tento den připravují speciální menu nebo zvětšují porce svých klasických jídel, aby hostům pořádně dopřály a naplnily břicha skoro až k prasknutí.

Iris photo / Shutterstock.com

Olejem a sádlem se rozhodně nešetří

Říká se, že na Tučný čtvrtek by se měla všem pusa lesknout omastkem. Toho se naši předkové rozhodně drželi a neostýchali se pořádně najíst. Mastné a vydatné menu bylo samozřejmě nutné pořádně zapít pivem, ale i něčím ostřejším. A bez sladké tečky na konec by to také nešlo.

K typickým jídlům pro tento den patřilo knedlo vepřo zelo a zabijačkové speciality jako tlačenka, ovar, jelita a jitrnice. A na závěr nechyběly v pořádné vrstvě oleje dozlatova usmažené, nadýchané koblihy nebo boží milosti s poctivou vrstvou cukru.

Pečené jelito se zelím
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečené jelito se zelím

Jelito je jednou z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby jeho přípravy patří pečení v troubě. Skvěle navíc chutná s dušeným kysaným zelím. Stačí vám jen pár minut a skvělá zabijačková dobrota je na světě.

Pečené jelito se zelím

Recept na masopustní boží milosti

Boží milosti – sladké, nadýchané, a přitom velmi křehké pečivo bylo pro naše předky jakýmsi symbolem hojnosti. Na jejich přípravu bylo totiž potřeba nemalé množství tuku a cukru, které byly pomyslnými symboly blahobytu. Právě proto se boží milosti připravovaly jen při výjimečných příležitostech.

Příprava božích milostí není nijak složitá a stačí k ní běžné suroviny, kuchyňský vál a váleček na těsto. Vzhledem k tomu, že se pečou napříč celou Českou republikou, existuje i mnoho krajových variant. Někde se do těsta přidává cukr, jinde rum nebo třeba citronová kůra a šťáva. Vyzkoušejte je také!

SosnaRadosna / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 140 g másla
  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 2 žloutky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 10 g krupicového cukru
  • 10 kapek citronové šťávy
  • špetku soli
  • olej/sádlo na smažení
  • na obalení moučkový cukr a skořici, případně moučkový a vanilkový cukr

Jak na to?

  1. Z mouky a másla si připravte drobenku, přidejte sůl a cukr a vše dobře promíchejte
  2. Do vzniklé směsi přidejte smetanu, žloutky a citronovou šťávu a vypracujte poměrně tuhé těsto, které nechte zabalené v potravinářské folii zhruba 30 minut odležet na kuchyňské lince.
  3. Těsto poté rozválejte na plát silný zhruba 1 centimetr a přeložte ho na třetiny. Takto ho opět rozválejte a zase přehněte na třetiny. Celý postup opakujte ještě jednou. Následně těsto opět zabalte do folie a nechte odpočívat dalších 30 minut.
  4. Odleželé těsto vyválejte na plát silný asi 3 milimetry a vykrajujte tvary podle vaší libosti.
  5. Boží milosti smažte v oleji nebo sádle dozlatova. Trvá to zhruba 2 minuty. Jednotlivé kousky několikrát při smažení otočte.
  6. Usmažené kousky nechte chvíli odpočinout na papírové utěrce, která z nich odsaje i přebytečný tuk, a poté obalte ve směsi cukru a skořice, případně směsi cukru a vanilkového cukru. Nejlépe chutnají ještě čerstvé, ideálně v den, kdy se připraví.

Dobrou chuť!

Zdroj: kupi.cz