Mrkev je oranžová, kukuřice a brambory žluté, květák bílý. Nebo ne? Už jste vyzkoušeli různě barevné odrůdy běžných druhů zeleniny? Ve většině případů se rozhodně nejedná o moderní výmysl, ale naopak o původní kultivary, které mají díky svému odlišnému barvivu mnohem vyšší obsah cenných látek než jejich obvyklé varianty. V čem se (ne)liší žluté a červené mrkve, fialové kukuřice nebo brambory či zelené a oranžové květáky a proč se vyplatí je zařadit do jídelníčku?
Věděli jste, že naše oblíbená oranžová mrkev vůbec nepatří k historicky původním kultivarům? Naopak, mezi ty se řadí většina těch různorodě zbarvených, které na nás působí skoro až exoticky.
Například na červenou a fialovou mrkev v českých obchodech jen tak nezarazíte. Ochutnat je můžete především od farmářů nebo prodejců na zeleninových trzích.
Oproti oranžové má o něco jemnější zemitou a příjemně nasládlou chuť, která se u některých odrůd přirovnává spíše k celeru a petrželi, u jiných zase ke sladkým bramborám bez jejich typické škrobové pachuti. Je proto velmi oblíbená pro přípravu kaší a pyré, stejně tak je ale výborná syrová do salátů a různých zeleninových příloh.
Kupte se slevou Ředkev bílá.
Obsah důležitých vitamínů a minerálů je podobný jako u oranžové, žlutá mrkev má přesto více luteinů, které jsou velmi silnými antioxidanty prospěšnými pro zdraví našeho zraku. Výrazně se neliší ani svou cenou. Pokud na ni v kamenných či internetových supermarketech narazíte, pak počítejte s cca 20–29 Kč za kilo, v akcích vychází i o polovinu levněji. Běžně dostupná jsou rovněž její semínka pro domácí výsadbu.
Jedná se o původní jihoamerickou odrůdu, která má díky fialovému barvivu vysoké antioxidační účinky, Navíc se v tradiční medicíně využívala pro zajištění normální činnosti srdce a krevní soustavy, ke snížení vysoké hladiny cholesterolu nebo ke stimulaci mikrocirkulace.
Kupte se slevou Cuketa.
Právě pro své zdraví prospěšné účinky je u nás fialová kukuřice dostupná převážně v podobě doplňků stravy, konkrétně kapslí, kapek nebo rozemletého prášku. Ten je možné denně přimíchávat do nápojů, kaší, jogurtů či smoothies, případně jím při bezlepkovém pečení nahrazovat část běžné kukuřičné (nebo jiné) mouky.
Na první pohled možná vypadají trochu jedovatě, i fialové brambory jsou ale skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit o kapku více antioxidačního fialového barviva. Na rozdíl od klasických brambor mají až pětinásobně vyšší obsah vitamínu C, zinku, karotenů a dalších cenných látek, které prospějí vašemu zraku, krvi, srdci i mozku.
Kupte se slevou Batáty.
Po uvaření mají podobně jako ty žluté jemný oříškový nádech a jejich dužina zůstává krásně zbarvená a pevná. Přirovnávají se k varnému typu B. Podobně jako batáty je lze použít i pro přípravu smažených hranolků nebo pečených kousků.
A kde je koupit? Na odrůdu Blue Star můžete čas od času narazit i v kamenných nebo internetových supermarketech, případně je na trzích či v e-shopech prodávají soukromí farmáři a pěstitelé. Cena je různá, pohybuje se kolem 60–120 Kč za kilo.
Že je bílý květák nuda? Pak na talíři rozehrajte barevný koncert s jeho třemi variacemi, které jsou výsledkem dlouhodobého šlechtění a křížení. Svěží zelený květák za svou barvu vděčí vyššímu obsahu chlorofylu, oranžový karotenu a fialový již zmíněným antokyanům.
Chuťově jsou si všechny podobné, o něco jemnější a sladší bez nahořklých tónů je fialový. Stejně jako například červené a fialové mrkve, také barevné květáky koupíte především od soukromých farmářů, kvůli náročnějšímu pěstování se ovšem připravte na vyšší ceny. Ušetřit se dá, když si prolistujete akční letáky řetězců na Kupi.cz, kde se čas od času nějaká netradiční zelenina či ovoce dá koupit ve slevě.