Návodů, jak odstranit mastnotou po celé kuchyni, je všude spousta. Mnohem lepší a praktičtější je ovšem vědět, jak jí účinně předcházet. Pokud si během přípravy jídel a pravidelného úklidu osvojíte pár kroků navíc, zaschlá mastnota kolem sporáku, digestoře nebo kuchyňských skříněk už vás nebude trápit a hravě se jí zbavíte v pár tazích.
V moderních kuchyních už bývá samozřejmostí, ve starších ne vždy. Pokud digestoř nemáte a s mastnotou v kuchyni marně bojujete, určitě ji s ohledem na možnosti vašeho bytu či domu zvažte. Neslouží totiž pouze k odsávání přebytečné páry, ale právě i pachů a mastných částic.
Myslete také na její pravidelné čištění. Schválně, kdy naposledy jste měnili filtr za nový? Jen tak zajistíte, že vám digestoř bude pracovat správně a přebytečnou mastnotu opravdu účinně nasávat.
Kupte se slevou Dezinfekční univerzální čistič ve spreji Sanytol.
Na nepořádek kolem má velký vliv i výběr správného oleje na smažení. Nejvhodnější jsou ty s vyšším bodem zakouření neboli tepelnou stabilitou, které se tak rychle nepřepalují a neprskají, například rafinované slunečnicové a řepkové. Pomůže také smažit při nižších teplotách a používat dostatečně velké nádobí.
Čím více otevřených hrnců a pánví při tepelné úpravě jídel na sporáku, tím více mastnoty se vám bude spolu s parou uvolňovat do okolí. Nejjednodušší rada by byla se tučným jídlům a smažení vyvarovat celkově. Úplně ale postačí, když se v obchodech, např. v domácích potřebách jako Kitos, Tescoma či Orion, poohlédnete po ochranných sítkách či poklopech na hrnce a pánve. Pokud jsou vyrobené z jemného kovového tkaniva, účinně zabraňují rozstřikování tuku při smažení a vaření. K dostání jsou v různých velikostech, cenově začínají na 65 Kč/ kus o průměru 25–28 cm, větší na cca 119 Kč. Vícekusové sady potom mnohdy vychází levněji.
Co oči nevidí… Právě na povrchy kuchyňských skříněk dopadá velké množství mastných částic, které se během vaření a smažení dostanou do vzduchu. Pokud jim dlouhodobě nevěnujete pozornost, pak vězte, že vás tam nahoře čeká pěkně mastná vrstva prachu.
Ideální je proto skříňky zespodu i na vrchu pravidelně odmašťovat, ještě lépe je ale pokrýt úklidovým nebo klidně i novinovým papírem, který bude průběžně mastnotu absorbovat, zároveň ochrání povrch nábytku a vám do budoucna ušetří pořádnou kupu práce.
Vzpomeňte si po každé přípravě jídla na budoucí úklid a s tím související drhnutí zaschlé „stoleté” mastnoty. Věnujte pár minut navíc bleskovému úklidu: navlhčeným hadříkem v mýdlové či octové vodě vezměte kuchyňskou linku, kachličky za sporákem i v jeho okolí, digestoř, případně povrchy kuchyňských skříněk. Bude-li se jednat o preventivní úklid, stačí pár tahů a vše bude čisté.
Pokud vám mastnota často ulpívá i na okolních předmětech, jako jsou například kořenky, stojánky s noži nebo kuchyňským náčiním a podobně, tak je během smažení vždy někam uschovejte.