Slyšeli jste už o dánských chlebíčcích neboli smørrebrød? Jsou výborným způsobem, jak připravit výborné i oku lahodící, odlehčenější pohoštění nebo jak si dopřát pestré a vyvážené svačinky s množstvím zdraví prospěšných surovin. Inspirujte se našimi tipy na jejich bohaté obložení a naučte se je připravovat jako praví Dánové.
V dánštině je jejich název odvozený od slov smør (máslo) a brød (chleba), jsou ovšem mnohem víc než jen chleba s máslem. Jejich základ vždy tvoří tmavý (ideálně žitný) celozrnný hranatý fitness chléb krájený na tenké plátky.
U nás ho najdete většinou v regálech zdravé výživy nebo mezi baleným dietním a fitness pečivem. Použít můžete i bochníkový celozrnný chléb nebo vlastnoručně připravený z domácí pekárny, nicméně vždy platí, že čím tmavší pečivo je, tím lépe.
Chleba se poté maže tenkou vrstvou másla a obkládá – typicky uzeným lososem, sledi nebo krevetami, avokádem, okurkou, vejcem, vařenými bramborami, slaninou, roastbeefem, ředkvičkami, nakládanou zeleninou, marinovanou červenou řepou, modrým sýrem a dalšími lahůdkami.
Při přípravě je důležitá vyváženost chutí. Slané a chuťově výrazné komponenty by mělo vždy doplňovat něco svěžího a kyselého (např. plátek citronu, kvašené okurky, kopeček bylinkami ochucené zakysané smetany apod.).
Pokud v obloze upřednostníte zdravé tuky a bílkoviny z mořských ryb a plodů, vajec či avokáda a doplníte je vitamíny a minerály nabitou zeleninou, bude takový chlebíček v kombinaci s celozrnným pečivem výborným zdrojem cenných makroživin. Klidně si jej můžete dopřávat i v rámci redukčního jídelníčku jako vydatnou snídani, svačinu nebo po vzoru Dánů i jako oběd.
Ačkoliv se při zdobení fantazii meze nekladou, v dánských kuchařkách najdete i některé tradiční variace chutí, které jsou poněkud méně obvyklé, o to více zajímavé. Pro představu, existuje chlebíček s názvem Dyrlægens Natmad neboli Veterinářova noční svačina. Recept údajně pochází z 20. let 20. století, kdy jej připravil jistý Oskar Davidsen ve svém kodaňském bistru pro věrného zákazníka, veterináře jménem Sigurd Kejlgaard.
Základní varianta „veterinářova“ chlebíčku obsahuje plátek žitného chleba s máslem, který se dále potírá játrovou paštikou, obkládá kousky nakládaného soleného hovězího, doplňuje aspikem a zdobí kolečky červené cibule a snítkou čerstvého kopru.
Připravit si ale můžete i celou řadu běžnějších variant, inspirujte se například našimi devíti kombinacemi.
Banánový chlebíček 🍌 si připravte, pokud vám doma zbyly přezrálé banány. Stačí vám 10 minut času a během chvilky máte chlebíček z banánů neboli banana bread hotový.
Tipy na oblohu plátků tmavého chleba s máslem:
Jednotlivé suroviny můžete ovšem libovolně kombinovat podle své chuti a přidávat další. To, že jíme i očima, platí u dánských chlebíčků dvojnásob, proto si s jejich přípravou nebojte vyhrát.
Zdroje: seriouseats.com, amazingsandwiches.com, kupi.cz