Polévky – neodmyslitelná součást české kuchyně, kterou mnozí milují víc než hlavní chod. Zdají se být jednoduché, ale ve skutečnosti jsou polévky hotovou vědou! Stovky druhů, nespočet variací a ingrediencí, mezi nimiž vyčnívají zejména zavářky. Zatímco jedni si vystačí s instantními polévkami a pojem „zavářka“ jim nic neříká, druzí znají desítky jejich druhů. Pojďme se společně ponořit do světa zavářek a načerpat inspiraci, která oživí vaše polévkové menu!
Ne každému chutná řídká vodová polévka, proto se do nich přidávají další ingredience. Obvykle je jako základ polévky vývar z masa a zeleniny, případně jen ze zeleniny. Důležitou přísadou je zavářka. Jejím cílem je polévku zahustit a postarat se o to, aby byla výživnější. Samotný název si zavářky získaly tím, že se vaří přímo v polévce, ale není to vždy pravidlem, lze je připravit i samostatně a následně přidat do hotové polévky. Pokud se použije sytá zavářka, může být polévka tak vydatná, že strávník ani nebude mít v žaludku místo na další chod. Stejně jako polévek, tak i zavářek existuje nespočet druhů a díky nim můžete například běžný kuřecí vývar ochutnat na mnoho způsobů.
Velmi zdravé, výživné a chutné zavářky vám vzniknou, když do polévek přidáte obiloviny. Existuje jich mnoho a do polévek se hodí většina z nich. Polévku skvěle zahustíte rýží, ovesnými vločkami, kroupami, jáhlami i pohankou.
Známe je všichni, nejznámější jsou polévkové nudle, ale lze použít i jiné druhy těstovin, od kolínek až po písmenka. Většina lidí je kupuje, jiní si je dělají sami z hrubé mouky, vajec a vody. Kromě nudlí lze udělat z domácího těstovinového těsta i drobení, stačí těsto do polévky nastrouhat. Drobení se nabízí také již hotové, obzvláště kvalitní je to semolinové. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, můžete namísto těstovin přidat i rýžové nudle.
Domácí nudle do polévky jsou velmi jednoduché na přípravu a naprosto nesrovnatelné svou chutí s těmi kupovanými. Připravte si je podle našeho receptu a už nebudete chtít jiné.
Kapání do polévky patří mezi oblíbené způsoby, jak tento pokrm zahustit a udělat sytějším, jeho příprava je navíc velmi jednoduchá. Potřebovat budete pouze pár ingrediencí, které běžně najdete doma, a velikost jednotlivých nočků záleží jen na vás.
Kapání je tekutou přísadou, která se „nakape“ do polévky, a to ji zahustí. Dělá se různými způsoby a zřejmě nejjednodušší je za pomoci vajec, která si rozšleháte v misce a osolíte. Následně je stačí ve vroucí polévce rozmíchat. Častěji se dělá vaječné kapání s přidáním mouky. Stačí si v misce rozšlehat vajíčka a lehce do nich přisypávat mouku, aby vznikla hladká hmota. Tu budete následně pozvolna přilévat do polévky.
Populární je rovněž drožďové kapání, které se vytvoří tak, že na oleji rozpustíte nadrobené droždí. Následně ho dáte do misky, kde ho smícháte s vejcem, kořením a několika lžičkami krupice. Poté ho můžete lehce přilévat do polévky, kde se vám vytvoří drobné noky. Obecně se u kapání směs lije nejčastěji přes síto nebo třeba přes vidličku.
Kapání do polévky patří mezi oblíbené způsoby, jak tento pokrm zahustit a udělat sytějším, jeho příprava je navíc velmi jednoduchá. Potřebovat budete pouze pár ingrediencí, které běžně najdete doma, a velikost jednotlivých nočků záleží jen na vás.
Krupicové nočky do polévky jsou druhem kapání ideálním jako alternativa ke klasickým nudlím. Jsme si jisti, že si na nich pochutnáte nejen vy, ale zajisté i vaše děti.
Oblíbenou zavářkou je ta masová. Někteří dávají maso do polévky s kostí, čímž vytvoří levný a chutný masový vývar. Následně stačí maso z kostí obrat, nakrájet a opět vložit do polévky. Masové zavářky mohou mít různé podoby, nejčastěji se najemno nakrájí maso, které se přidá do vroucí polévky. V případě gulášové polévky se běžně přidává mleté maso.
Maso se nemusí přidávat jen pokrájené, lze ho také rozmixovat a udělat chutnou zavářku tím, že se smíchá s kořením, vejci a moukou nebo strouhankou. Směs se protlačí přes síto a vzniknou lahodné noky.
Kromě masa se používají i jiné živočišné zavářky, například morek z kostí, játrové zavářky a další. V tuzemsku je extrémně populární právě játrová zavářka. Nabízí se již hotové směsi nebo si lze směs snadno připravit tak, že se rozmixují játra, do kterých se přidá strouhanka, vejce, sůl, pepř a majoránka. Tuto směs můžete do polévky protlačit přes síto nebo ji více zahustit strouhankou a vytvarovat z ní populární játrové knedlíčky.
Drožďové knedlíčky do polévky vykouzlíte během pár minut. Kostka droždí stojí pár korun, ale vašemu tělu prokáže velkou službu. Droždí je totiž plné vitamínů skupiny B, konkrétně vitamínů B1, B2, B3, B6 a B12.
Játrové knedlíčky jsou oblíbenou vložkou do polévky, které vdechnou sváteční nádech. Takový masový vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky patří mezi nejoblíbenější polévky mezi dětmi i dospělými. Přitom příprava knedlíčků není vůbec složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Základem knedlíčků je vytvoření těsta, které se zručně vytvaruje do tvaru kuliček a následně vloží do polévky. Z čeho mohou být knedlíčky vyrobeny? Existuje nespočet receptů na knedlíčky a každý z nich si lze upravit a okořenit podle vlastní chuti. Kromě výše zmíněných játrových jsou oblíbené masové, klobásové i morkové. Vyrobit je lze i ze sýru, droždí, tofu, brambor, mrkve, květáku a dokonce i hub. Kromě běžné mouky a strouhanky se pro jejich tvorbu stále častěji používá pohanka, kuskus nebo třeba špaldová mouka.
V dobách nouze se do polévek přidávalo to, co doma zbylo, ať už to byla hrst rýže, fazolí nebo čehokoliv jiného. Se zavářkami se skvěle experimentuje, obvykle s nimi neuděláte chybu a můžete často vykouzlit ještě chutnější verze vašich oblíbených polévek. Zavářka je skutečně širokým pojmem, který zahrnuje cokoliv, co do polévky během vaření vhodíte, kromě tradičních zavářek se lze inspirovat i zahraničními recepty a rázem zjistíte, že polévky lze vytvářet na neomezené množství způsobů.
Na rozdíl od zavářek se polévkové vložky dávají do polévky až po jejím dokončení. Obvykle je to tehdy, když je polévka už v talíři. Umístí se doprostřed stolu a každý si přidá množství vložky dle chuti. Slouží jak ke zvýšení sytosti, tak často i jako ozdoba. Nejčastěji se připravují smažením a zřejmě už máte na mysli krutony, které lze připravit téměř z jakéhokoliv pečiva nakrájeného na kostky. Stačí ho lehce orestovat na oleji a je z něj lahodná vložka vhodná zejména do hustých polévek, jako je třeba ta hrachová.
Náročnější vložkou jsou polévkové svitky, u kterých se vytvoří těsto, které se upeče v troubě a následně se nakrájí. Naše babičky si tu práci rády daly, dnes však na svitky narazíme jen vzácně. Snadnější na přípravu jsou fritátové nudle, jejichž příprava je rychlá a nenáročná. Na pánvi si usmažíte omeletu nebo palačinky, výslednou placku smotáte do rolády a nakrájíte. Vzniknou vám silné proužky, které se následně vloží do polévky. Někteří si namísto nich nakrájí na proužky tortillovou placku.
Zdroj: Kupi