Jako cascara se ve španělštině označují kávové třešně nebo také slupky. A právě při jejich zpracování tento nápoj vzniká. Dlouho tedy byla považována za odpadní produkt a v Evropské unii se nemohla oficiálně prodávat. Všechno se změnilo teprve v červnu 2021, kdy byla cascara oficiálně uznána jako potravina. Nyní už rychle přibývá e-shopů a kaváren, které ji nabízejí.
Cascara vzniká sušením dužiny kávových třešní, které farmáři sesbírají, omyjí, usuší a rozemelou. Celý proces trvá déle než dva měsíce.
Obsah kofeinu má cascara výrazně nižší než káva, je to jen zhruba 100 miligramů na litr oproti 400 až 800 miligramům u kávy. Zároveň však obsahuje velké množství antioxidantů, má prokazatelné protizánětlivé účinky a působí proti stresu.
Chuťově připomíná cascara spíše ovocný čaj. Nejčastěji voní po třešních a mangu, někdy i po ibišku a medu. Jako prodejce kávy nebo majitel kavárny tedy máte jedinečnou možnost nalákat na ni i zaryté odpůrce kávy. A v létě bude skvělým osvěžením i pro ty, kdo na kávu nedají dopustit.
Není žádným překvapením, že cascara k nám putuje z oblastí, kde se pěstuje nejvíce kávy, například z Kostariky, Brazílie nebo Etiopie. Na většině farem slouží ke hnojení kávových plantáží, ale stále více pěstitelů ji dál zpracovává a následně prodává. V sušené formě se pak dostává až k nám. 100g balení Cascary seženete za 100 až 150 Kč, při nákupu většího množství zpravidla ušetříte.
Kupte se slevou Mletá káva Jacobs Aroma Standard.
Příprava „kávového čaje“ je velmi snadná a postačí vám na něj 20 g cascary.
A jak na ledovou alternativu?
Jakmile vás omrzí klasický cold brew nápoj, vyzkoušejte lahodný koktejl Cascara Fizz. Nejvíce ho oceníte v horkých letních dnech, protože je maximálně osvěžující.
Suroviny:
Kupte se slevou Pomeranče.
Postup: