Je plné vitamínů a antioxidantů, prospívá imunitě i pleti, ochucují se jím piva, limonády, jogurty, omáčky či zmrzliny a velmi oblíbené je i v aromaterapii. A přesto je takřka nemožné ho sehnat a koupit. Řeč je o exotickém citrusu yuzu. Přečtěte si, v jakých podobách je u nás dostupné i jak z něho připravit výborný čaj nebo osvěžující cheesecake.
Tyto původem asijské plody jsou považovány za super-citrusy. Na pohled vypadají jako něco mezi citronem a pomerančem, chuťově zase připomínají grep spojený s mandarinkou. Mají poměrně málo šťavnatou dužinu s hodně peckami a nejvíce se z nich využívá kůra.
Yuzu je bohaté na vitamín C a antioxidanty, díky kterým má výborné protizánětlivé a anti-age účinky. Využívá se v gastronomii a potravinářství, kosmetice i aromaterapii. Má to ale háček. Na to, jak je výborné a prospěšné, není u nás takřka k sehnání.
Čerstvé plody u nás prodávají jen výjimečně obchody zaměřené na dovoz exotického ovoce, a to pouze na objednávku a jen v zimních měsících. O ceně ani nemluvě. Kilo čerstvých yuzu vychází na něco přes 2 600 Kč. Vezmete-li v potaz, že jeden plod má kolem 120 gramů, přišlo by vám za tuto cenu asi 8 kousků. Sehnat se dá rovněž prášek z rozemletých yuzu (půlkilové balení ale stojí více než 6 500 Kč).
Kupte se slevou Mango.
Pokud tedy chcete tento citrus ochutnat v jeho nejdostupnější, a přesto čistě přírodní podobě, pak je nejvhodnější sáhnout po 100% pyré z koncentrátu. Sehnat se dá na internetu i ve velkoobchodech a 500 g vychází na cca 1 500 Kč. Z hlediska zachovaného obsahu vitamínů a antioxidantů jsou navíc čisté šťávy a pyré nejlepší. Čím méně mechanického a tepelného zpracování, tím lépe.
Výrobci toto exotické ovoce buď využívají jen jako marketingové lákadlo a ve složení s ním šetří, nebo volí méně koncentrované šťávy, džemy a pyré, které jsou na trhu již poměrně běžně dostupné.
Kupte se slevou Grepy červené.
Sklenice, jejíž oranžový obsah připomíná konzistencí hustou marmeládu, většinou obsahuje 40–70% podíl konzervovaného ovoce yuzu. Zbytek tvoří voda, cukr nebo med, dále zahušťovadla a kyselina citronová. Takové výrobky jsou poměrně dost kvalitní a pokud jsou zpracovány šetrně a podle tradičních metod, ovocná složka si v nich zachovává i dost vitamínů a cenných látek.
Exotický citrus je velmi oblíbený v japonské kuchyni, kde se využívá pro přípravu vinných octů, marmelád, studených i teplých omáček nebo polévek. Sehnat se dají také yuzu dresinky, dipy, marinády a sirupy, jogurty i zmrzliny a různé chlazené dezerty.
Velmi populární je v poslední době také matcha yuzu, tedy čaj, který v sobě kombinuje tento citrus a mleté lístky povzbuzujícího zeleného čaje. Z nápojů se dá koupit i řada yuzu limonád, yuzu toniků nebo piv, která vyrábí i některé pivovary u nás – ochutnat můžete třeba pivo Zubr Yuzu & limeta, Proud Pale Ale či nealko Primátor Tropické ovoce yuzu.
K jeho přípravě vám postačí 1 až 2 lžičky konzervovaných yuzu (ideálně s vyšším podílem citrusu). Ty stačí zalít horkou vodou a nechat pár minut louhovat. Příprava je podobná jako u pečených čajů a ovoce můžete po vypití sníst.
Po zalití studenou vodou nebo sodovkou si zase snadno připravíte domácí yuzu limonádu, případně je možné konzervované ovoce používat do pečených i nepečených dezertů, například osvěžujících tvarohových dortů. Inspirovat se můžete naším receptem na rychlý yuzu cheesecake níže.
Budete potřebovat:
Kupte se slevou Sýr Mascarpone Italiamo.
Postup: