Napadlo vás někdy koupit si oblíbené kakao v jeho nejpřirozenější formě? Kakaové boby patří mezi exotické ovoce, které se dá výjimečně sehnat i u nás. Je ale dobré předem vědět, co vás po jeho pořízení a otevření čeká. Přečtěte si, jak kakaový bob zpracovat, jak ho využít v kuchyni i jaké zdravotní benefity pro nás jeho konzumace má.
Kakaový lusk jako takový je vlastně semenem ovoce stromu Theobroma, botanicky se řadí k ořechům. Než se z něj stane tabulka čokolády, musí projít velmi dlouhým procesem zpracování. V jednom lusku najdete asi 20–50 kakaových bobů, které jsou zasazené do bílé, příjemně nakyslé a osvěžující dužiny. I po utržení lusk dále dozrává, proto se jeho barva na povrchu může různě měnit ze zelenožluté až po hnědou. Nemusíte se nijak bát, takový lusk zkažený není. To, že je uvnitř akorát zralý, poznáte tak, že boby v něm začínají po zatřepání tlumeně štěrchat.
Kupte se slevou Instantní kakao Granko Orion.
Plod podélně či příčně nařízněte ostrým nožem a zkuste rozlomit. Poté opatrně „odšroubujte" půlky skořápky (nebo zbytky odlámejte) a vysvoboďte jednotlivé boby. Pokud se dostanete k čerstvému lusku, který má uvnitř i šťavnatou bílou dužinu, tu rozhodně nevyhazujte. Má příjemně tropickou chuť připomínající mix ananasu, manga a mučenky. Dá se rozmixovat např. do smoothies, ovocných pyré a salátů. Dodá jim svěží chuť a dávku vitamínů a minerálů navíc.
Kakaové boby můžete pojídat jen tak, syrové. Nebo z nich připravit řadu pečených i RAW dezertů a zdravých svačinek. Mají příjemně nahořklou chuť.
Kvalitní hořká čokoláda se často doporučuje nejen jako vhodný zdroj hořčíku, železa, mědi, fosforu, draslíku, zinku či vlákniny a antioxidantů, ale také jako ideální prostředek ke zlepšení nálady, dodání energie, nastartování mozkové činnosti nebo k posílení kardiovaskulárního systému. A protože v čerstvých kakaových bobech najdete všechny zmíněné cenné látky v nezpracované podobě (navíc bez přidaných cukrů, tuků a s mnohem nižším množstvím kalorií), jsou pro naše zdraví ještě mnohem lepší.
Celé kakaové lusky u nás sice nejsou úplně běžnými exotickými plody, koupit se ale dají. Po celý rok jsou velmi často k dostání na afrických trzích a v e-shopech, které prodávají ovoce dovážené přímo ze zahraničních zemí, prodává je také online supermarket Košík.cz a Rohlík.cz. Cena za jeden celý lusk začíná na cca 279 Kč/ ks.
Ve zdravých výživách, specializovaných prodejnách i v některých drogeriích prodávajících zdravé potraviny se dají koupit i vyloupané kakaové boby. Pokud chcete mít stejně jako u čerstvých lusků jistotu co nejlepších výživových hodnot a největšího množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, doporučujeme sáhnout po nepražených (RAW) kakaových bobech. Obvykle stojí kolem 35–65 Kč / 100 g (záleží na velikosti balení, půlkilová a kilová vychází v přepočtu mnohem levněji než malé pytlíčky).