Čerstvá, chutná a plná vitamínů: to je sezónní zelenina, která by měla být součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku. A o tom povánočním to platí dvojnásobně. Máme pro vás seznam lednových druhů zeleniny, které se rozhodně vyplatí zařadit v tomto období do jídelníčku. Nejen proto, že jsou na pultech levnější, ale také díky jejich zázračným účinkům na zdraví.
Leden je na sezónní zeleninu o něco chudší než ostatní měsíce, i přesto existuje celá řada druhů, které se v tomto období vyplatí kupovat od místních zemědělců, farmářů a pěstitelů (také např. formou trhů, čím dál populárnějších sezónních zeleninových bedýnek nebo samosběrů na veřejných zahradách).
Salát z červené řepy s kozím sýrem, polníčkem a ořechy skvěle poslouží jako výtečná večeře. Příjemně vás zasytí a doplní řadu tělu prospěšných látek. Podávejte ideálně s kouskem bagetky nebo opečeným toustem.
Lednová zelenina je plná chuti i vitamínů a minerálů, které oceníte nejen při podporování imunity v době chřipek a nachlazení, ale také v rámci povánočního detoxu nebo novoročního hubnutí. Sezónní zelenina bývá navíc levnější než dovážená ze zahraničí, což platí i pro nabídku v supermarketech a hypermarketech.
Všechny druhy kořenové zeleniny jsou pro detox, hubnutí i podporu imunity jako stvořené. Mají velmi málo kalorií, jsou plné vlákniny a patří mezi tzv. diuretické potraviny. To znamená, že obsahují z velké části vodu, která stimuluje pročišťování organismu a odplavování škodlivých látek. Současně našemu tělu dodávají řadu vitamínů (především C a A), minerálů i antioxidantů.
Například mrkev a červená řepa obsahují cenná barviva, která nejen chrání naše buňky před volnými radikály a napomáhají jejich regeneraci, mají ale i velmi příznivý vliv na kvalitu naší pleti a vlasů, stejně tak na snižování cholesterolu v krvi. Celer a špenát zase obsahují vitamín K, železo a hořčík, tedy látky, které pomáhají udržovat zdravé naše kosti, nervovou soustavu i trávení. Kapusta je navíc kromě všeho již zmíněného bohatá na kyselinu listovou a síru, která je důležitá pro svou schopnost regenerovat kožní buňky a podporovat tvorbu kolagenu, tedy i zlepšovat zdraví pleti, svalů a kloubů.
Vždy pamatujte především na pestrost stravy a snažte se do svého jídelníčku zařazovat co nejvíce sezónních druhů. Jen tak dopřejete svému tělu nejširší spektrum vitamínů a dalších cenných látek, současně vám vybraná zelenina nebude za pár dnů lézt krkem a budete na ni mít stále chuť.
Zdroj: blog.mall.cz, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, healthline.com