V orientální a asijské kuchyni se jedná o zcela běžnou a velmi populární přísadu, u nás tak známá není. A přesto je černá limeta přesně tou ingrediencí, která dodá jídlům zajímavou jiskru. Seznamte se s tímto sušeným zázrakem a přečtěte si, jaké mají exotické černé limety využití v kuchyni, odkud pochází, jak chutnají i kde je u nás koupit.
Svou oblibu si černé limety získaly už v dobách starověkých civilizací, především v Egyptě a Řecku či Římě. Vznikaly sušením citrusových plodů na slunci, které jim propůjčilo ne úplně vábně vypadající černou barvu. V průběhu následujících staletí se jako aromatické koření rozšířily do nejrůznějších koutů světa a dnes jsou nedílnou součástí arabských, indických, thajských i vietnamských pokrmů.
Kupte se slevou Šťáva limetková Polenghi.
Černé sušené limetky (v zahraničí se prodávají mj. pod názvem Loomi) mají o něco kyselejší tóny než ty čerstvé. Svou specifickou chutí a vůní mohou připomínat semena koriandru či citronovou trávu. Jsou ideálním způsobem, jak jídlům dodat příjemnou kyselost, i pokud doma nemáte čerstvé citrusové plody.
Výborně se hodí do omáček a polévek (včetně vývarů), rýže, těstovin, marinád a dipů, luštěninových a zeleninových pokrmů, k rybám, mořským plodům i k drůbežímu masu. Pokud s nimi nemáte při dochucování žádnou zkušenost, doporučujeme začínat s menším množstvím a postupně ochutnávat a přidávat.
Plátky sušených limet se mnohdy přidávají také do osvěžujících míchaných alkoholických drinků (např. Gin&Tonic, Cuba Libre, Mojito apod.), kterým kromě kyselosti dodají i nádherně citrusovou vůni orientálních dálek.
Klidně je ovšem můžete použít i jako „byliny“ k přípravě čaje na podporu imunity a při nachlazení. Drcené sušené černé limetky stačí zalít horkou vodou (můžete přihodit i trochu zázvoru a medu) a nechat pár minut louhovat.
V běžných supermarketech a hypermarketech na ně pravděpodobně nenarazíte, prodávají se spíše v obchodech s orientálními a asijskými potravinami, ve specializovaných prodejnách s kořením a bylinkami, ve zdravých výživách a různě na internetu. Cenově se pohybují kolem 100 korun za 100g balení.
K dostání jsou ve formě celých plodů (s kůrou nebo bez ní), krájených plátků i prášku či drti – ta při vaření nabízí, podobně jako třeba už zmíněná mletá semena koriandru či drcená citronová tráva, nejsnadnější použití.
Někdy narazíte i na celé sušené světlé limetky, které jsou naopak pěkně žluté a jejich použití v kuchyni je podobné jako u těch černých.