Štědrovečerní stůl si bez smaženého kapra neumí představit většina českých domácností. Aby byl výsledek dokonalý, záleží nejen na čerstvosti ryby, ale také na správné přípravě a obalování. Jak dosáhnout křupavé kůrčičky, šťavnatého masa a čím ozvláštnit tradiční recepty? Máme pro vás osvědčené tipy, se kterými letos zazáříte!
Ryby nejlépe chutnají co nejčerstvější. Základem je tedy už správné načasování nákupu. Pokud kapra koupíte s předstihem několika dní, raději ho ještě zamrazte. V lednici by neměl zůstávat déle než několik desítek hodin.
Před samotnou přípravou nezapomeňte rybu důkladně opláchnout a naporcovat. Jednodušší na přípravu jsou podkovy, ale když si dáte práci s filetováním, máte jistotu, že v řízcích bude méně kostí.
Nepříjemného rybího aroma se zbavíte pomocí citrónové šťávy nebo soli, do které ale bude nutné kapra namočit alespoň na 2 hodiny. A podobně funguje také pivo nebo víno.
Do obalování se pusťte až těsně před smažením, aby směs nenavlhla a byla po opečení krásně křupavá. Do trojobalu můžete po vzoru britských fish & chips přidat do rozšlehaného vejce trochu piva. Naše hospodyňky zase přidávají do mouky trošku prášku do pečiva, aby byl trojobal pěkně nadýchaný. K mouce můžete přidat i oblíbené bylinky a koření nebo oříšky, výsledek bude dokonalý!
Místo klasické strouhanky zase šéfkuchaři doporučují takzvanou panko strouhanku, díky které bude kapr šťavnatější. Vyrábí se z toastového chleba zbaveného kůrek. Není tedy tak jemná a nasákne méně tuku než klasická verze.
Samotné smažení trvá jen asi 10 minut. Záleží ale na druhu ryby i velikosti jednotlivých porcí. Pozor byste si měli dávat hlavně na otáčení, při neopatrné manipulaci se totiž jemné maso rozpadá. Pánvi se raději vyvarujte, mnohem lepší, pokud se nechcete vzdát smažení na oleji, je pořídit si fritovací hrnec.
Mnohem zdravější způsob, jak si dopřát smaženého kapra bez výčitek, je připravit ho v horkovzdušné fritéze či horkovzdušném grilu, kde si vystačíte jen s minimem oleje. Kapra navíc můžete předem marinovat, aby byl šťavnatější a měl zajímavější chuť.
Užijte si skvělou chuť bez výčitek, protože přesně taková je příprava vašich oblíbených pochoutek v horkovzdušných troubách. Horkovzdušné trouby využívají důmyslné technologie cirkulace horkého vzduchu s minimem přidaného oleje. Výsledný pokrm je stejně tak chutný, jako by se smažil přímo v oleji, avšak obsahuje mnohem méně kalorií a cholesterolu.
Pokud připravujete kapra na pánvi, použijte řepkový nebo slunečnicový olej, případně vepřové sádlo. Naopak na másle byste řízky zbytečně připálili. A myslete i na to, že při větším počtu řízků vám jedna dávka tuku nebude stačit.
Zdroj: Kupi.cz