Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak na nejlepší obalování a smažení ryb i řízků? Po vzoru hospodyněk přidejte do trojobalu kypřicí prášek

Richard Semik / Shutterstock.com

Štědrovečerní stůl si bez smaženého kapra neumí představit většina českých domácností. Aby byl výsledek dokonalý, záleží nejen na čerstvosti ryby, ale také na správné přípravě a obalování. Jak dosáhnout křupavé kůrčičky, šťavnatého masa a čím ozvláštnit tradiční recepty? Máme pro vás osvědčené tipy, se kterými letos zazáříte!

Přečtěte si také

Nebezpečné nástrahy, které číhají o Vánocích na čtyřnohé mazlíčky: Pozor na jedovaté sladkosti i ozdoby

Nejlepší je čerstvý

Ryby nejlépe chutnají co nejčerstvější. Základem je tedy už správné načasování nákupu. Pokud kapra koupíte s předstihem několika dní, raději ho ještě zamrazte. V lednici by neměl zůstávat déle než několik desítek hodin.

Před samotnou přípravou nezapomeňte rybu důkladně opláchnout a naporcovat. Jednodušší na přípravu jsou podkovy, ale když si dáte práci s filetováním, máte jistotu, že v řízcích bude méně kostí.

Jak se zbavit zápachu rybiny?

Nepříjemného rybího aroma se zbavíte pomocí citrónové šťávy nebo soli, do které ale bude nutné kapra namočit alespoň na 2 hodiny. A podobně funguje také pivo nebo víno.

rlat / Shutterstock.com

Jak a v čem obalovat kapra?

Do obalování se pusťte až těsně před smažením, aby směs nenavlhla a byla po opečení krásně křupavá. Do trojobalu můžete po vzoru britských fish & chips přidat do rozšlehaného vejce trochu piva. Naše hospodyňky zase přidávají do mouky trošku prášku do pečiva, aby byl trojobal pěkně nadýchaný. K mouce můžete přidat i oblíbené bylinky a koření nebo oříšky, výsledek bude dokonalý!

Co je to panko strouhanka a jak se vyrábí?

Místo klasické strouhanky zase šéfkuchaři doporučují takzvanou panko strouhanku, díky které bude kapr šťavnatější. Vyrábí se z toastového chleba zbaveného kůrek. Není tedy tak jemná a nasákne méně tuku než klasická verze.

Jak a na čem smažit kapra?

Samotné smažení trvá jen asi 10 minut. Záleží ale na druhu ryby i velikosti jednotlivých porcí. Pozor byste si měli dávat hlavně na otáčení, při neopatrné manipulaci se totiž jemné maso rozpadá. Pánvi se raději vyvarujte, mnohem lepší, pokud se nechcete vzdát smažení na oleji, je pořídit si fritovací hrnec.

SENCOR

Křupavý kapr nebo řízek bez oleje

Mnohem zdravější způsob, jak si dopřát smaženého kapra bez výčitek, je připravit ho v horkovzdušné fritéze či horkovzdušném grilu, kde si vystačíte jen s minimem oleje. Kapra navíc můžete předem marinovat, aby byl šťavnatější a měl zajímavější chuť.

Vyměňte smažení v oleji za horký vzduch

Užijte si skvělou chuť bez výčitek, protože přesně taková je příprava vašich oblíbených pochoutek v horkovzdušných troubách. Horkovzdušné trouby využívají důmyslné technologie cirkulace horkého vzduchu s minimem přidaného oleje. Výsledný pokrm je stejně tak chutný, jako by se smažil přímo v oleji, avšak obsahuje mnohem méně kalorií a cholesterolu.

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Pokud připravujete kapra na pánvi, použijte řepkový nebo slunečnicový olej, případně vepřové sádlo. Naopak na másle byste řízky zbytečně připálili. A myslete i na to, že při větším počtu řízků vám jedna dávka tuku nebude stačit.

Zdroj: Kupi.cz