Kapr je tradiční jídlo, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Lidé věří, že šupiny v peněžence přinášejí po celý rok dostatek peněz a jeho kosti zakopané pod ovocnými stromy zase bohatou úrodu. Jestli se jedná jen o pověry, můžeme jen hádat, ale co víme jistě, je, že připravit kapra na modro není žádná věda. Podle našeho videoreceptu na kapra na modro to zvládne i úplný začátečník.
Ingredience:
(na 2 porce)
- 2 filety kapra s kůží
- 2 velké mrkve
- 2 petržele
- půl celeru
Usnadněte si vaření s naporcovaným kaprem
- 1 bio citron
- 3 menší cibule
- tymián
- 1 sáček koření na vývar
- 0,5 l vody
Víno přijde vhod i do skleničky
Postup:
- Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a rozkrojíme na půlky.
- Mrkev, celer a petržel nakrájíme na tenké nudličky a dáme společně s citronem a cibulí do většího hrnce.
- Zeleninu zalijeme suchým vínem a vodou a přidáme pár snítek tymiánu. Povaříme zhruba 15 minut pod pokličkou. V druhém kastrolu si mezitím přivedeme k varu vodu a ocet.
- Porce kapra lehce osušíme. Pozor, z kůže nesmíme otřít sliz, který je na jejím povrchu. Poté ryby přelijeme horkou octovou vodou – právě to je ten moment, kdy nám kapr zmodrá.
- Ryby vložíme do vařícího zeleninového vývaru tak, aby byly vedle sebe a zcela ponořené. Přivedeme k varu, ihned stáhneme teplotu na minimum a pomalu vaříme dalších 10 minut. Rybí maso by mělo „odpadat“ od kostí.
Kapra podáváme s vařenou zeleninou a jako přílohu můžeme zvolit i vařené brambory s máslem a pažitkou.