Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vanilková příchuť z plastových lahví? Možnosti recyklace jsou obrovské

New Africa / Shutterstock.com

Recyklací plastových lahví je možné vyrobit spoustu zajímavých produktů. Nedávno se například vědcům podařilo vytvořit z nich vanilkovou příchuť, která vznikla jako vedlejší produkt celého procesu. Použili k tomu geneticky upravenou bakterii E. Coli, která dokáže kyselinu tereftalovou z PET lahví proměnit ve vanilin.

Přečtěte si také

Lékárna spustí mobilní screening pro prevenci diabetu. Pomůže tak odhalit skryté onemocnění

Dříve odpad, dnes nový zdroj

Při běžné recyklaci ztrácí plast až 95 % svojí hodnoty. Díky novým technologiím ale může být všechno jinak. Právě efektivní využití plastového odpadu povede podle odborníků k rychlému rozvoji cirkulární ekonomiky. A díky tomu se výrazně sníží produkce škodlivin, které v současnosti ničí životní prostředí.

„Toto je první příklad použití biologického systému k recyklaci plastového odpadu na cennou průmyslovou chemikálii a má to velmi vzrušující důsledky pro oběhové hospodářství,“ komentuje výsledky experimentu Joanna Sadlerová z univerzity v Edinburghu.

Farknot Architect / Shutterstock.com

Proč právě vanilin?

Každý rok spotřebujeme desetitisíce tun vanilinu a poptávka po něm stále stoupá. Kromě potravinářství, kde nahrazuje vanilku, je totiž velmi důležitý i pro kosmetický nebo farmaceutický průmysl. Na výrobu tohoto ochucovadla se využívají vanilkové plody, kterých ale rychle ubývá, a tak až 85 % vanilinu nyní vzniká uměle, z fosilních paliv.

Vědci z univerzity v Edinburghu pod vedením biotechnologa Stephena Wallace tedy hledají ekologičtější alternativu. Důraz přitom kladou na totožné aroma, zdravotní nezávadnost a cenovou dostupnost. Před zahájením výroby ale musí celý proces ještě vylepšit.

Vanilinový cukr se hodí nejen při vánočním pečení

Konkrétní postup

Velkým úspěchem byl už dřívější objev enzymů, které polyethylentereftalát z PET lahví rozkládají na základní látku se strukturou podobnou vanilinu. Konkrétně jde o kyselinu tereftalovou. Tu je nutné zahřát na teplotu 37 °C a s pomocí upravené bakterie E. Coli přeměnit na vanilin. Už nyní se to Wallacovu týmu povedlo ze 79 %, tedy s poměrně malými ztrátami.