Větvičky plné červených bobulek jsou nejen krásnou podzimní dekorací, ale především zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Plody keřů šípkové růže mají vysoký obsah vitaminů C, K, B1 či B2. Kromě toho jsou šípky bohaté na minerály, jako jsou hořčík, draslík či fosfor, a antioxidanty. Rostou nejčastěji podél cest a silnic a jejich sběr je možný přibližně od konce září do konce listopadu. Z čerstvých si připravíte legendární šípkovou omáčku, sušené zase oceníte především v zimě na přípravu čaje.
Šípky jsou plody keře šípkové růže, které mají oválný tvar a oranžovou až červenou barvu. Jsou plné vitaminu C, dále obsahují vitaminy B1, B2, K, A nebo E. Z minerálů jsou bohaté na hořčík, vápník, železo, fosfor či draslík.
Díky ohromné náloži céčka mohou být prospěšné při nachlazení a infekčních onemocněních, mají protizánětlivé účinky a posilují imunitu. Vitamin K zase působí jako přírodní antioxidant, který dokáže účinně bojovat s volnými radikály. Šípky také mohou příznivě působit na trávení, žaludek a jsou účinné proti revmatismu.
Zralé plody je nejvhodnější sbírat přibližně od konce září do konce listopadu. Nejlepší je trhat oranžové až červené šťavnaté plody, které jsou na stisk tvrdé. Šípky trhejte nejlépe bez listů a větviček, které byste při dalším zpracování stejně museli obrat. Pro sběr se vybavte rukavicemi, nůžkami a plátěným sáčkem nebo košíkem.
Pozor dejte na první mrazíky, s jejich příchodem se v šípcích snižuje obsah prospěšných látek a tím i jejich léčebné vlastnosti. Změklé či nahnědlé plody nejsou již k dalšímu zpracování vhodné.
Kupte se slevou Sušička ovoce Gorenje FDK24DW.
Chcete-li benefity těchto plodů čerpat i přes zimu, můžete si je nasušit do zásoby. Šípky je nejlepší sušit v sušičce na ovoce, posloužit vám ale může i obyčejná kuchyňská trouba. Sušení jen tak na vzduchu bude fungovat také, zabere však nejvíce času.
Dbejte na to, aby byly plody skutečně důkladně vysušené, jinak vám brzy začnou plesnivět. Sušené šípky skladujte v uzavřené nádobě v suchu a temnu. Takto uskladněné vám bez újmy vydrží i dlouhé měsíce.
Pokud zrovna nemáte čas čerstvé šípky z procházky využít a do sušení se vám nechce, můžete je také zavařit. Plody očistěte od listů a větviček, zalijte vodou, aby byly celé potopené, povařte doměkka a poté propasírujte přes hrubé a jemné síto. Ke směsi přidejte na každé kilo jeden kilogram cukru a hřebíček, následně vařte do zhoustnutí. Takto vyrobenou šípkovou zavařeninu využijete do jogurtu, lineckého cukroví, místo brusinek ke svíčkové nebo jen tak na chleba.
Z čerstvých plodů šípku připravíte i legendární šípkovou omáčku. Tu je ideální podávat především ke zvěřině nebo hovězímu masu, jako příloha je nejlepší karlovarský knedlík. Sušené šípky jsou zase neocenitelné při podzimních virózách a chladných zimních dnech jako základ zdravotního čaje. Z čerstvých i sušených plodů připravíte i vynikající likér, víno, olej či protlak.
Budete potřebovat:
Na přípravu šípkové omáčky budete potřebovat čerstvé šípky. Plody zbavte listů a větviček, rozřízněte, odstraňte semínka, omyjte a povařte je ve troše vody s hřebíčkem, novým kořením, pepřem a citronovou kůrou. Mezitím si z másla a mouky připravte hladkou jíšku. Rozvařené šípky prolisujte a do vzniklé směsi přidejte 300 ml vývaru, osolte, zahustěte a povařte. Nakonec dochuťte citronovou šťávou, cukrem a trochou červeného vína. Podávejte se zvěřinou nebo hovězím masem a karlovarským knedlíkem.
Šípky jsou vynikající nejen ve formě čaje, ale i pro přípravu osvěžujících letních nápojů, jejichž základ bude tvořit šípkový sirup. Jeho příprava je velmi jednoduchá a využít jej můžete i jako originální vánoční dárek.
Budete potřebovat:
Šípky očistěte od větviček a listů a omyjte. Poté plody nasekejte na menší kousky, vložte do hrnce s vodou a vařte do změknutí. Odstavte z plotny a nechte nejlépe přes noc louhovat. Druhý den směs přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr, med, citrusové šťávy a vařte do rozpuštění cukru. Vychladlý sirup nalijte do sterilovaných lahví a uchovávejte v chladu.