Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Slupky od jablek nevyhazujte! Kromě jablečného octa najdou i lepší uplatnění

Olha Nosova / Shutterstock.com

Jablka v Česku patří mezi nejoblíbenější ovoce. Dají se vypěstovat v našich podmínkách, takže jsou celoročně dostupná, chutná a navíc levná. Konzumovat se dají jen tak, můžete z nich upéct nespočet druhů moučníků, anebo si vyrobit domácí přesnídávku. Co se týče nutričních hodnot, jsou plná vitamínů, hlavně vitamínu C, vlákniny, polyfenolů a antioxidantů. Všechny tyto látky se nachází i ve slupce, která však často končí v odpadcích. I slupky však v kuchyni najdou své uplatnění. Přinášíme vám hned 7 tipů, jak jablečné slupky využít.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte MIND dietu vyvinutou odborníky. Můžete se tak vyhnout stařecké demenci

1. Domácí jablečné chipsy

Pokud dostanete chuť na něco dobrého, nemusíte vždy sáhnout po tabulce čokolády. Co takhle vyzkoušet zdravější variantu a upéct si chipsy z jablečných slupek, které by jinak skončily v koši? Takové ovocné chipsy si vyrobíte za méně než hodinu.

Až budete příště loupat jablka, dělejte to rovnou nad miskou, do níž nasypete 2 lžíce hnědého cukru, lžíci mouky a půl lžíce skořice. Slupky se směsí dobře promíchejte, aby se dokonale obalily, a vysypte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte do křupava 30 až 45 minut.

Jablečné růžičky z listového těsta
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.

Jablečné růžičky z listového těsta
Jogurtový koláč s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Jogurtový koláč s jablky

Hledáte recept na dokonalý podzimní dezert, který je zároveň jednoduchý na přípravu? Vyzkoušejte náš jogurtový koláč s jablky a skořicovou drobenkou! Díky jogurtu v těstě je koláč krásně vláčný a nadýchaný, zatímco křupavá drobenka na povrchu dodává každému soustu perfektní texturu. Ať už ho připravíte k nedělní odpolední kávě, na rodinnou oslavu nebo jen tak pro radost, tento koláč si zamiluje každý, kdo ho ochutná.

Jogurtový koláč s jablky

2. Jablečný sirup na lívance i do čaje

Studená podzimní rána se s lívanci politými jablečným sirupem promění v hřejivé pohlazení po duši. Jablečný sirup se hodí také na ochucení čaje nebo jako základ pro osvěžující jablečnou šťávu.

Jablečné slupky zalijte v hlubším hrnci vodou a přiveďte k varu. Nechte probublávat na nižší teplotu klidně i několik hodin, velkým pomocníkem vám může být pomalý hrnec. Poté důkladně sceďte přes plátýnko, na dva litry tekutiny přidejte půl kila cukru a znovu přiveďte k varu. Teplotu snižte a vařte na nižší stupeň do zhoustnutí. Nalijte do důkladně vymytých zavařovacích sklenic nebo lahví a sterilizujte.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

3. Zázračný jablečný čaj

Čaj z jablečných slupek je voňavý, chutný, navíc má spoustu zdraví prospěšných účinků. Zklidňuje organismus a má relaxační účinky, i proto je dobrý jako nápoj před spaním. Jablečné slupky obsahují přímo ohromnou nálož vitamínu C, ale také draslík, křemík, železo, hořčík i vápník, přípravou takového čaje proto získáte doslova elixír zdraví.

Příprava je přitom úplně jednoduchá, slupky ze tří jablek zalijte v hrnci třemi šálky vody, přidejte jednu celou skořici, trochu hřebíčku a přiveďte k varu. Podávejte s kolečkem jablka nebo pomeranče.

4. Džem z jablečných slupek

Ze slupek a jádřinců můžete také uvařit vynikající jablečný džem. Při krájení a loupání jablek totiž zůstává nevyužitá velká část dužiny. Zalijte je v hrnci jen tak, aby byly ponořené, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte půl hodinky. Poté směs sceďte, zbytky důkladně vyždímejte a výslednou šťávu vařte ještě alespoň hodinu, dokud nezačne houstnout. Díky vysokému obsahu pektinu v jablkách to půjde snadno. Džem nalijte do skleniček, uzavřete a sterilizujte. Nechte vychladnout dnem vzhůru.

A.D.S.Portrait / Shutterstock.com

5. Pleťová maska z jablečných slupek

Ohromné množství vitamínů, které v sobě skrývá jablečná slupka, přímo vybízí ke kosmetickému využití. Dopřejte své pleti nálož vitamínu C a pektinu, které pomohou s její detoxikací a výživou. Slupky přiložte dužinou na očištěnou pleť a nechte alespoň 20 minut působit.

Stejný účinek bude mít i jablečná pleťová voda, kterou vyrobíte snadno. Zalijte slupky horkou vodou a nechte půl hodiny odstát. Slijte, nechte vychladnout a pro konzervaci přidejte lžíci jablečného octa. Přelijte do lahvičky a používejte pro čištění pleti pomocí vatového tamponku ráno a večer. Jablko pleť zklidní, rozzáří, stáhne póry a při pravidelném používání pomůže také zmírnit akné.

Jablečný mošt
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný mošt

Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.

Jablečný mošt
Nepečený jablečný dort
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Nepečený jablečný dort

Toužíte po lahodném jablečném dezertu, ale nechce se vám zapínat troubu? Máme pro vás řešení! Tento nepečený jablečný dort je skutečným zázrakem – je rychlý, jednoduchý a neuvěřitelně chutný. S kombinací šťavnatých jablek, jemného pudinku a měkoučkých piškotů vytvoříte dezert, který si zamiluje celá rodina. Navíc ho zvládnete připravit za pouhých 30 minut.

Nepečený jablečný dort

6. Jablečný ocet jako nejlepší pomocník v kuchyni

Jablečný ocet obsahuje spoustu vitamínů, enzymů a minerálů. Je nejen skvělým pomocníkem každé hospodyňky, protože má v kuchyni neuvěřitelně všestranné využití, ale navíc je neocenitelný při hubnutí, jelikož urychluje metabolismus a pomáhá udržet správnou hladinu cukru v krvi.

Vyrobit si ho můžete i vy doma. Použijte zdravé slupky a jádřince, bubáky a poškozené slupky vyhoďte. Nakrájejte je do větší zavařovací sklenice, přilijte litr převařené vody s cukrem, přetáhněte gázou nebo čistým plátýnkem, aby směs mohla dýchat, a upevněte gumičkou. Sklenici dejte na světlé místo a nechte při pokojové teplotě. Následujících 10 dní jednou za čas zamíchejte a nechte kvasit. Po 10 dnech přeceďte a zbytky vyhoďte. Další 3 dny nechte zakryté stát v temnu, poté nalijte do láhve a zazátkujte.

Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Tip na závěr: Slupky zamrazte nebo usušte, budou se hodit

Pokud vám zbylo ohromné množství slupek z oloupaných jablek a momentálně pro ně nemáte využití, zmrazte je, případně usušte. V mrazáku vám vydrží dlouhé měsíce a kdykoli je můžete vyndat, nechat povolit a použít je do ovocných smoothies, koláčů či ovesných sušenek. Chutné budou i jako přísada do obilných snídaňových kaší.

Sušené jablečné slupky zase poslouží k výrobě výše uvedeného čaje nebo pleťové vody. Stačí je jen zalít horkou vodou, scedit a chutný nápoj nebo kosmetický přípravek jsou za pár minut na světě.

Zdroje: National Library of Medicine, Healthline, Kupi