Rizoto po srbsku, džuveč nebo balkánské rizoto. Pod těmito názvy se skrývá jediný recept na jídlo z jednoho hrnce, v němž kromě rýže najdeme maso, zeleninu a koření a který je rozšířen především na Balkáně. Tuto lahůdku, kterou můžete použít jako přílohu nebo ji konzumovat jen tak, si však zvládnete připravit i v našich končinách, a to podle velmi jednoduchého receptu.
Receptů na džuveč je opravdu hodně, často se liší podle regionu a dostupných surovin. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, v němž se jídlo původně připravovalo.
Základem je rýže, zelenina a maso, a to buď skopové, vepřové, hovězí, nebo výjimečně i drůbeží. Maso může být nakrájené na kostky nebo mleté.
Ze zeleniny do receptu patří především cibule, rajčata, paprika, zelené fazolky, cuketa, lilek či okra. Rýže v receptu může, ale nemusí být, někdy se také používají brambory. K dochucení je nejpoužívanější petržel, česnek a sladká červená paprika. Zelenina se dusí v kotlíku, dokud nepustí šťávu, poté se přidá maso s vývarem a nakonec se eventuálně do směsi nasype rýže.
Džuveč můžete uvařit s masem, ale také v bezmasé verzi. Takto připravené rizoto podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.
Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.
Zdroj: Kupi