Máte rádi kaše a polévky? Pak byste měli mít rádi i kroupy. Možná si představujete, jak vás cestou do práce bombardují ledové hydrometeory, ale jedná se rovněž o velmi zdravou surovinu, kterou naši předci velmi dobře znali a používali ji pro přípravu mnoha jídel. Zatímco v mnoha domácnostech jsou kroupy neodmyslitelnou výbavou ve spíži, řada lidí je vůbec nezná, a to je škoda. Představíme si proto, co to kroupy jsou a v jakých pokrmech je využijete.
Kroupy nejsou konkrétní plodinou, jak by si někteří mohli myslet. Jde o zrna obilovin, která byla zbavena obalů. Mohou pocházet ze široké škály obilovin a pseudoobilovin, od ovsa až po ječmen, pšenici nebo třeba pohanku.
Kroupy jsou tvořeny celými zrny, takže jde o celozrnnou a velmi zdravou potravinu mimořádně bohatou na živiny. Mají také spojitost s krupicí, která vzniká, když se kroupy namelou. Krupice se podle hrubosti dělí na jemnou, střední nebo hrubou a nutričně je stejně výživná jako kroupy.
Zrno má tři hlavní části, kterými jsou otruby, klíček a endosperm. Otruby jsou vnější a nejvýživnější částí zrna, protože mají neuvěřitelně vysoký obsah vlákniny. Klíček je jádrem zrna, zde jsou uloženy vitamíny, minerály, a především polysacharidové tuky, které si tělo neumí samo vyrobit, takže je musí přijímat z potravy. Endosperm je pak škrobové jádro zrna, které se obvykle používá k mletí.
Kupte se slevou Těstoviny semolinové Adriana.
Vzhledem k tomu, že všechny části zrna obsahují životně důležité živiny, jsou kroupy neuvěřitelně zdravé. Najdeme zde vysoký obsah bílkovin, vápníku, hořčíku, zinku, selenu, fosforu, železa a různých vitamínů, zejména B a E. Zatímco všechny tři části zrna činí kroupy výživnými, dávají jim také tvrdší a tužší strukturu. Stejně jako u jiných druhů obilovin, i kroupy mají samy o sobě jemnou oříškovou chuť a absorbují chuť pokrmu, do kterého jsou přidány.
Velké využití mají v polévkách jako zavářka, zejména ve vývarech. Můžete z nich také připravit kaši, kterou lze využít jako základ hlavního jídla. Skvěle chutnají i v salátech a přidávají se rovněž do různých karbanátků. Jsou velmi syté, takže jich stačí malé množství a skvěle nahradí brambory, knedlíky nebo jiné přílohy. Jsou také nezbytnou součástí jitrnic a nemohou chybět u žádné zabijačky. Vidět je můžete samozřejmě i v zabijačkové polévce neboli prdelačce.
Kupte se slevou Vepřová plec bez kosti.
Pokud vám využití v českých receptech nebude stačit, vhodnou inspirací mohou být třeba recepty z Indie nebo Blízkého východu, kde se s kroupami hojně pracuje. Díky velké rozmanitosti je můžete v pokrmech střídat nebo si vybrat takový druh, který vám bude chutnat nejvíce.
Vzhledem ke své tuhosti je potřeba kroupy před vařením namočit. Poté se někdy dusí, aby se dobře provařily. Stejně jako u všech obilovin se postup u každé odrůdy mírně liší, takže je dobré podívat se na konkrétní pokyny na balení, abyste se ujistili, že je namáčíte a dusíte správnou dobu. Dají se připravovat na sladký i slaný způsob, a pokud by vám jejich chuť nesedla, můžete je snadno ochutit kořením nebo třeba nakrájenou a osmaženou cibulkou.