Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jogurty, tousťák nebo oplatky: 10 druhů potravin, které můžete s klidem jíst i prošlé

Žena se zamýšlí před otevřenou ledničkou shurkin_son / Shutterstock.com

Někdy vidíme v regálech produkty označené slevou a ve snaze ušetřit přemýšlíme, jestli je přihodit do košíku, nebo raději ne. Poradíme vám, na co si při takových nákupech dát pozor a co určitě nejíst po datu spotřeby. Všechny prošlé potraviny však nepatří automaticky do koše, jak si mnozí lidé myslí – některé mohou být i po roce pořád k jídlu.

Přečtěte si také

Gumoví medvídci ani tlačenka bolavé klouby nespasí. Zato vývar nebo česnek jsou nečekaně účinné. Co dalšího pomáhá?
Gumoví medvídci ani tlačenka bolavé klouby nespasí. Zato vývar nebo česnek jsou nečekaně účinné. Co dalšího pomáhá?

Datum minimální trvanlivosti a spotřeby

Je nutné si hned na začátku vysvětlit rozdíl mezi datem minimální trvanlivosti a datem spotřeby, které si lidé často pletou.

  1. Datum spotřeby najdeme na rychle se kazících potravinách a výrobce nám jím zaručuje jejich zdravotní nezávadnost. Po vypršení není bezpečné výrobky jíst a nesmí se ani prodávat.
  2. Datum minimální trvanlivosti výrobci uvádí na potravinách, které jsou odolnější a pomaleji se kazí. Před tímto datem je produkt ve svém nejlepším a nejchutnějším stavu, po jeho vypršení se ale pořád dá sníst.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Jak dlouho?

  • Rok poté při správném skladování můžete jíst: Těstoviny, rýži, mouku, koření, hořčici, cukr nebo med
  • Po půl roce vám neuškodí: Zavařeniny, mražené ovoce a zelenina
  • Ovesné vločky a müsli jsou k jídlu už jen dva měsíce.
  • U trvanlivého mléka, sušenek, oplatků a rostlinných olejů lze počítat s konzumací až 28 dní po uplynutí data minimální trvanlivosti.
  • A u vajíček či tvrdých sýrů se nemusíte bát ani po 21 dnech.
Look Studio / Shutterstock.com

Podle španělské spotřebitelské organizace OCU se nemusíte bát konzumovat několik týdnů po vypršení doby minimální trvanlivosti ani těchto 10 druhů potravin:

  1. Jogurty
  2. Toastový chléb
  3. Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
  4. Sušenky a oplatky
  5. Nealkoholické nápoje a alkohol
  6. Těstoviny, rýži a luštěniny
  7. Zavařeniny a másla
  8. Uzeniny a zrající sýry
  9. Polévky a omáčky v sáčku
  10. Konzervovaná rajčata

A co potraviny, kde nenajdete datum spotřeby ani dobu minimální trvanlivosti? Jde především o

  • alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu
  • čerstvé ovoce a zeleninu
  • chléb a pečivo určené ke konzumaci do 24 hodin
  • ocet, sůl a cukr
  • žvýkačky
Irina Tetereva / Shutterstock.com

Asi budete souhlasit, že nejčastěji doma v lednici zůstanou jogurty. Do roku 2017 na nich výrobci uváděli datum spotřeby, to se však už před lety změnilo a na obalech tak najdete už jen doporučenou spotřebu – jogurt se totiž po uplynutí minimální trvanlivosti nekazí, jenom v něm ubývá bakteriálních kultur.

Jak využít přebytek jogurtů?

  • Výborná zmrzlina – stačí do nich jen zapíchnout dřívko na nanuky nebo je nalít do formiček na zmrzliny a dát do mrazáku přes noc – a super zdravá jogurtová zmrzlina je na světě.
  • Šup s ním do masa – smíchejte jogurt s kořením a bylinkami a naložte do něj maso na grilování. Výsledek bude fantastický.
  • Pleťová maska – 1 bílý jogurt smíchejte se žloutkem z 1 vejce a vmíchejte lžíci medu, poté přidejte 0,5 dl silného vyluhovaného zeleného čaje. Výslednou masku aplikujte na omytou pleť, věnujte si s ní hodinku poklidného odpočinku a poté ji smyjte.
  • Nepečený dort – bílý jogurt, zakysanou smetanu a vanilkový cukr smíchejte v misce, na dno kulaté dortové formy položte první vrstvu dětských piškotů. Na piškoty dejte ovoce (jahody, borůvky nebo maliny) a polijte částí připraveného krému. Na svrchní vrstvu dortu z piškotů pak položte alobal, zatižte talířkem, který se vejde do dortové formy a šup s ním do lednice. Nepečený dort podávejte druhý den vychlazený.
Langoše z jogurtu
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Langoše z jogurtu

Maďarské langoše zná skoro každý jako křupavé placky dochucené česnekem, kečupem a strouhaným sýrem. Tyhle langoše jsou výborné a hlavně nejsou mastné, díky jogurtu nenasají tolik oleje.

Langoše z jogurtu

Pozor!

Maso a drůbež, ryby nebo čerstvé sýry by neměly být konzumovány po vypršení doby trvanlivosti. Podléhají totiž rychlé zkáze, a proto je třeba si datum spotřeby pečlivě kontrolovat!

Zdroj: Kupi.cz, dTest