Svíčková na smetaně je královnou českých omáček. Nechybí na slavnostních tabulích ani v menu nejlepších restaurací a většina z nás si ji občas dopřeje. Existují i různé zjednodušené a odlehčené varianty, ale pravou svíčkovou zkrátka nic nenahradí. Víte, kdy a jak vznikla a odkud pochází její název?
Pro začátek je potřeba si připomenout, že název svíčková omáčka není správný. Oficiálně se tato dobrota jmenuje svíčková pečeně na smetaně, a to podle jedné ze tří teorií. Vycházíme z pokrmu podávaného během hostiny pro tovaryše, z tvaru masa nebo hovězího loje jako suroviny na výrobu svíček.
Nejvíce odborníků se přiklání k teorii, že označení svíčková vychází ze středověkých hostin. Konkrétně se jednalo o cechovní povinnost řeznických mistrů, kteří mladým tovaryšům každoročně připravovali slavnostní večeři. Podávalo se právě hovězí maso a na stolech samozřejmě nechyběly svíčky, aby bylo na jídlo dobře vidět. Tuhle variantu milují šprýmaři, kteří tvrdí, že po vymetení talíře zůstanou jenom knoty.
Kupte se slevou Hovězí plec kulatá - falešná svíčková.
Možná je ale i verze, která souvisí s řeznickým slangem. Na svíčkovou se totiž používá váleček masa zpod hřbetu, kterému se skutečně přezdívá svíčka nebo svíce.
A v některých zdrojích najdeme ještě vysvětlení spojené s hovězím lojem, ze kterého se ve středověku vyráběly svíčky. Namáčel se ve vodní lázni nebo odléval do forem. Časem byl nahrazen efektivnějším voskem nebo parafínem, ale název omáčce už zůstal.
V novodobých dějinách se svíčková poprvé objevila v roce 1826. Do své kuchařky ji totiž zařadila Magdalena Dobromila Rettigová. Stále mluvíme o hovězí pečeni, nikoliv o omáčce, kterou známe dnes. Už tehdy se ale špikovala slaninou a dochucovala bobkovým listem.
Výraz candle sauce byste v angličtině hledali marně. Pravá svíčková se označuje jako sirloin steak, proto se i omáčce říká sirloin nebo sirloin in cream sauce. Název je tedy i v tomto případě odvozen od typu masa.