Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínů, zdravých tuků, bílkovin a antioxidantů. Podporují trávení, dodávají energii a přispívají k lepšímu soustředění. Mohou však časem získat hořkou chuť. Existují ale způsoby, jak hořknutí zabránit a zachovat jejich lahodnou chuť. V tomto článku vám poradíme, jak správně skladovat vyloupané i nevyloupané vlašské ořechy a jak z nich odstranit případnou hořkost.
Je to kvůli vysokému obsahu mastných kyselin s dlouhým řetězcem, které mají tendenci se v teple rychleji kazit. Vlivem nesprávného skladování pak získávají tyto ořechy svou typickou pachuť. A týká se to nejen těch, které si sbíráme a uskladňujeme doma, ale i těch kupovaných.
Výrazně ostrá chuť a intenzivní hořkost navíc mohou značit, že jsou ořechy plesnivé či nahnilé. Správně by měly být sladké. Jako tomu je u čerstvě vyloupaných jader právě spadených plodů, u kterých jde ještě krásně sloupnout vnitřní tenká slupka.
Pokud jste starší ořechy ochutnali a zdají se vám hořké, vyzkoušejte některý z následujících osvědčených domácích způsobů, jak jim navrátit jejich sladší chuť.
Nejlepší je samozřejmě žluknutí předejít. Ořechy v hnědé skořápce vždy ukládejte na suché a tmavé místo, kde vám klidně vydrží do dalšího roku. Pozor si dávejte především na vlhko, příliš světla a tepla. Čím chladněji, tím pro vlašáky lépe.
Mastné kyseliny mají totiž velice nízký bod tuhnutí, a proto jim neuškodí ani mrazák. Naopak, je to nejlepší místo, kde můžete větší množství vyloupaných jader dlouhodobě skladovat. Ořechy určené ke konzumaci uchovávejte vždy alespoň v lednici, kde ve vzduchotěsných nádobách vydrží až šest měsíců. Nikdy ne ve spíži nebo kdekoliv jinde při pokojové teplotě. Za chvíli by byly kvůli hořké a žluklé chuti na vyhození.
Obdobně (tedy minimálně v chladu lednice) se doporučuje skladovat i různá ořechová másla obsahující vlašské ořechy a další výrobky z nich.
Hruškový chlebíček s ořechy je krásně voňavý, vláčný a neskutečně dobrý. Na přípravu je vcelku jednoduchý, mohou se do něj tedy s klidem pustit i začátečníci.
Žloutkové řezy s ořechy patří mezi tradiční dezerty, které si nejspíše pamatuje každý z nás ze svého dětství. Často se připravují především o Vánocích, upéct si je však můžete kdykoli během roku. Žloutková poleva dodá řezům texturu a ořechový základ je zase měkký a vláčný. Žloutkové řezy jsou ideální volba, pokud potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu a přátele.
Pro prodloužení čerstvosti zkuste před samotným uskladněním vyloupaná jádra vlašáků „nasucho“ zavařit v troubě, mikrovlnce nebo klasicky v hrnci. Důkladně proschlé ořechy dejte do sterilovaných sklenic (ničím nezalévejte), zavařte (v mikrovlnce asi tři minuty, v hrnci s vodou cca 20 minut), ještě horké obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Druhou možností je jejich usušení v troubě. Syrová, čerstvě vyloupaná jádra rozprostřete na plech a pečte při 50 °C několik minut, dokud se nevysuší a nebudou křupavá. Díky tomu si zachovají svou svěží, sladkou chuť.
Zdroje: Kupi