Období „Nechceš cuketu?“ je tady! Na zahrádkách totiž dozrává tato oblíbená zelenina. A pokud nemáte zahradu, určitě právě v těchto dnech začnete dostávat výslužku od babiček v podobě cuket. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete inspiraci na ty nejlepší recepty z cukety, které zvládne připravit úplně každý, a výsledné jídlo vás vyjde jen na pár korun.
Co obsahuje cuketa?
Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Mimo vitamíny A, B a C v ní najdeme také karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.
Účinky cukety na zdraví:
- blahodárně působí na náš zrak
- posiluje svaly a srdce
- odbourává stres
- zlepšuje činnost mozku
- pomáhá při léčbě dny a cukrovky
Tatarák z cukety
Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.
Tatarák z cukety
Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou
Potřebujete zpracovat cuketu a zároveň hledáte nápad na rychlý letní oběd nebo večeři? Vyzkoušejte naše špagety s cuketou a sýrovou omáčkou! Tento jednoduchý pokrm kombinuje křupavou cuketu, al dente špagety a krémovou omáčku z nivy a zakysané smetany. S pár ingrediencemi vytvoříte během chvilky lahodné jídlo, kterým potěšíte celou rodinu.
Špagety s cuketou a sýrovou omáčkou
1) Řízek pro chudé – recept
Ano, právě tak někteří říkají řízkům z cukety. Ale nenechte se tímto hanlivým označením odradit – jsou skvělé!
Ingredience:
- 1 cuketa
- 2 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- koření na zeleninu (může být i vegeta nebo čerstvé bylinky)
- sůl
Postup:
- Cuketu omyjeme, pokud máme čerstvou, ani ji nemusíme loupat. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran okořeníme a necháme tzv. vypotit (15–20 min). Plátky se nám musí orosit vodou. Poté je dobře osušíme.
- V miskách si připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku na trojobal.
- Osušené plátky cukety (pro milovníky česneku – potřeme utřeným česnekem) obalujeme v trojobalu (v pořadí – mouka, vejce, strouhanka) a ihned pokládáme na pánev s rozehřátým olejem.
- Smažíme z obou stran dozlatova, přebytečný tuk následně odsajeme ubrouskem či papírovou utěrkou. Výborné jsou jen tak nebo s vařeným bramborem.
Tip: Cukety nemusejí mít nutně tvar řízku. Můžete je nakrájet na hranolky, obalit a usmažit. Děti je milují s kečupem.
Dina Photo Stories / Shutterstock.com
2) Cuketová fofr polévka – recept
Ingredience:
- 1 cuketa
- 3 brambory
- 1 cibule
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce olivového oleje
- kari, sůl
Postup:
- Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu (tu loupat nemusíme).
- Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).
- Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme.
Tip: Pokud máte doma polévkovar, ulehčíte si práci – polévku totiž nejen uvaří, ale i rozmixuje.
3) Cuketová sekaná neboli cukeťák – recept
Ingredience:
- 1 cuketa
- 3 brambory
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
- 1 cibule
- 4 vejce
- česnek
- sůl, pepř, majoránka
Postup:
- Cukety oloupeme společně s bramborami a nastrouháme nahrubo.
- Obě zeleniny spojíme do mísy a přidáváme postupně další ingredience. Nastrouhaný sýr, cibuli (nadrobno nakrájenou), mouku, vejce, česnek, dochutíme pepřem a solí. Majoránku lze použít jak sušenou, tak čerstvou.
- Důkladně vše promícháme. Kdo má rád uzené maso, může přidat kostičky uzeného nebo nějakou jinou uzeninu – fantazii se meze nekladou. Někdo přidává i prášek do pečiva, aby byl výsledný efekt nadýchanější.
- Výsledné „těsto“ by mělo držet tvar a nemělo by se úplně roztékat. Hotovou směs dáme do zapékací mísy, případně na plech vyložený pečicím papírem.
- Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut.
Tip: Stejné těsto se dá použít i na bramboráky z cukety, tzv. cukeťáky.
YuliiaHolovchenko / Shutterstock.com
4) Cuketové sladké řezy – recept
Ingredience:
- 400 g cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 3 vejce
- 1,5 balíčku prášku do pečiva
- 200 ml oleje
- mletá skořice, kokos, oříšky, rozinky (nebo cokoli, co máte rádi v korpusu)
Postup:
- Cuketu nastrouháme najemno a necháme „vypotit“ asi 15 minut, pak z ní vymačkáme přebytečnou vodu.
- V misce si z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- V druhé míse utřeme žlutky s cukrem a postupně přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí.
- Následuje čas pro vaše laskominy – přidat můžete to, co máte rádi – rozinky, čokoládové pecičky aj.
- Do cuketového těsta velmi jemně všleháme sníh z bílků.
- Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, posypeme ořechy a kokosem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 40 minut.
Plněné cukety s rajčaty
Plněné cukety s rajčaty budete mít hotové jedna dvě a zaručeně si na nich velmi pochutnáte. Skvěle vám poslouží jako rychlý oběd nebo večeře. Navíc si tento bezmasý pokrm mohou s klidem dopřát i vegetariáni.
Plněné cukety s rajčaty
Cuketový chlebíček
Cuketový chlebíček je svěží, chutný a skvěle poslouží jako svačinka i jako malá dobrota ke kávě. Navíc jde o další způsob, jak zpracovat tuto oblíbenou letní zeleninu. Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá, tak jej vyzkoušejte.
Cuketový chlebíček
5) Cuketové hranolky s pikantní cuketovou pomazánkou – recept
Ingredience:
- cuketa
- 1 hrnek nastrouhaného tvrdého sýru (ideálně parmezán)
- česnek
- chilli papričky
- olivový olej, sůl a koření na zeleninu
Postup:
- Cuketu omyjeme, odřízneme stopku a špičku a rozkrojíme na půlku. Z jedné poloviny připravíme hranolky podélným rozčtvrcením na několikrát.
- V malé misce smícháme sýr, bylinky, česnek, sůl a pepř.
- Na plech rozložíme cukety řeznou částí nahoru, pokapeme olivovým olejem a zasypeme parmezánovou směsí. Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 15 minut, až budou cukety měkké.
- Poté zapneme gril na nejvyšší výkon a grilujeme 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.
- Mezitím, co se nám budou hranolky péct, nastrouháme nahrubo druhou půlku cukety, prosolíme a necháme chvíli odpočívat, aby pustila vodu.
- V pánvi na oleji opečeme drcený česnek a nakrájené chilli papričky. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty.
- Ještě teplé vložíme do misky a hned vmícháme nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme a dáme do malých misek k cuketovým hranolkům, abychom si je mohli do pikantní pomazánky namáčet.
6) Cuketové špagety – recept
Ingredience:
- 1 cuketa
- sůl, pepř
- bazalkové pesto – sůl, pepř, olivový olej, bazalka
- sušená rajčata
- tvrdý sýr – ideálně parmezán
Postup:
- Pokud nemáte spiralizér na zeleninu, vystačíte si s klasickou škrabkou na brambory – jen budete mít tagliatelle místo špaget, ale výsledek je stejně chutný. Připravíme si tedy špagety z cukety a necháme je odpočívat.
- V misce si mezitím smícháme olivový olej (2 lžíce), sůl, pepř a nasekanou bazalku, přidat můžeme i nasekané oříšky.
- Vše důkladně promícháme a dochutíme dle libosti. Na pánvi s olivovým olejem špagety podusíme, ale jen velmi opatrně, abychom je nepotrhali. Stačí jen 1–2 minuty, aby se zahřály.
- Přidáme směs s pestem a necháme 1 minutu prohřát. Na talířku servírujeme se sušenými rajčátky, olivami a zasypeme parmezánem.
Tip: Pokud máte doma spiralizér, můžete si cuketové špagety udělat i na studeno – to znamená, že celý proces s pánvičkou vynecháte a servírujete jako lehký a svěží letní oběd.
Co dalšího připravit z cukety? Vyzkoušejte třeba cuketový slaný koláč!
Zdroj: Kupi, Healthline