Hrozny vinné révy patří mezi nejušlechtilejší plodiny na světě. Snad každý rád konzumuje šťavnaté kuličky hroznového vína, které jsou zdravou alternativou nezdravých pochutin. Mnoho lidí pěstuje vinnou révu na zahradě, jde o rostlinu, která se vám odmění tím nejkrásnějším způsobem, a sice lahodnou úrodou. Pokud je úrody mnoho, možná vám přijde škoda, že nesníte všechno. Anebo zahradu nemáte, ale podařilo se vám koupit větší množství hroznového vína v akci. Naštěstí existují chutné způsoby, jak ho využít, a my si je představíme.
Pro mnohé jde o neodolatelnou pochoutku, kterou lze pořídit v každém obchodě. Někdo si je přidává do snídaňových cereálií nebo do jogurtu, jiní je milují ve sladkých receptech, případně jen tak samotné.
Přemýšleli jste někdy nad výrobou vlastních rozinek? Na rovinu, je to trochu náročné, ale odměnou jsou výborné rozinky vlastní výroby, které budou bez chemie.
Rozinky můžete pochopitelně dělat z tmavých i bílých hroznů, v jednom případě budou mít zlatavou barvu, v druhém případě hnědou. Vybírejte ideálně odrůdy bez pecek, ale pokud vám pecka nevadí nebo ji manuálně odstraníte, můžete použít i ty s peckami.
Zapomeňte na víno, mnohem zdravější je čerstvě vylisovaná domácí hroznová šťáva. Hroznová šťáva má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Může zlepšovat hypertenzi a zpomalovat stárnutí. Může být také prevencí problémů s prostatou a zažíváním. Šťávu získáte jednoduše za pomoci odšťavňovače nebo lisu na ovoce. Když ji připravíte, měli byste ji co nejdříve spotřebovat. Pokud jí máte velké množství, dá se i zamrazit nebo sterilizovat.
Pokud máte mixér, proč si neudělat smoothie, které obsahuje všechny zdravé složky? Na smoothie používejte odrůdy bez pecek, v nápoji nejsou dvakrát příjemné. Můžete si jednoduše udělat smoothie ze samotných hroznů, ale lepší je přidat lžičku citronové šťávy. Skvělá je také kombinace hroznů a nakrájeného jablka, případně banánu. Existuje mnoho receptů, na kterých si pochutnáte.
Kompot je jedním ze způsobů, jak si hroznové víno dopřát po celý rok. Je s tím práce, ale z výsledku budete nadšení.
Je lahodný a většina lidí ho ještě neochutnala.
Zdroje: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, mdpi.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, itesco.cz