Pivo je neodmyslitelnou součástí české kultury, ať už při sledování hokeje, fotbalu nebo při posezení s přáteli v hospodě. Ve světě se mu říká různě – beer, birra, la bière, bier, ale v některých zemích stejně jako u nás – pivo. Co dělá tento nápoj tak unikátním a co bychom o něm měli vědět?
Každý z nás se s pivem setkal už jako dítě, kdy ho pil strejda nebo někdo z rodiny či kruhu rodinných přátel. K naší národnosti prostě patří. Dokonce už víme, že v posledních letech je v některých případech levnější než voda. Věděli jste však, že pivo se údajně vyrábělo už několik tisíc let před naším letopočtem a jeho účinky znali už staří Sumerové? Mezopotámie se tak zapsala do „pivařské” historie. Dá se říct, že lidstvo pije tento kvašený alkoholický nápoj už přes 9 000 let!
Proč je nám po něm tak dobře? Může za to přímo magická skupina vitamínů B, která příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Když to s pivem nepřeháníme, náladu si skutečně můžeme zlepšit.
Dalším plusem vitamínů této skupiny je odpuzující efekt proti hmyzu. Komáři a klíšťata na vás díky němu tolik nepolezou, účinek však oproti repelentu nemůže být zaručen. Když ale ten zrovna není po ruce, poslouží nám určitě i tato alternativa. Někteří lidé se dokonce domnívají, že pro ještě větší účinnost je lepší si pivem potřít končetiny. Už jste to zkoušeli?
Do skupiny afrodiziak se pivo přímo neřadí. Člověk je více společenský a kontaktní, ale alkohol je spíše jakýmsi pomyslným afrodiziakem, protože nám umožňuje být si s druhými blíž. Raději to s ním ale nepřehánějte, efekt může být totiž i opačný.
Všechno má své dobré i špatné stránky a ani pivo není výjimkou. Musíme brát v potaz, že jakýkoliv alkohol nám z těla vyplavuje cenné minerální látky a k nim se řadí i hořčík neboli magnezium. Když jej máme nedostatek, zvyšuje se nám náchylnost k nemocem a psychické nepohodě. Rčení „všeho s mírou“ je tedy namístě. Vyplavené minerály bychom proto měli doplňovat buďto vhodnými potravinami, nebo doplňky stravy. Stejně tak je to i s draslíkem, který se také odplavuje při konzumaci alkoholu.
Není se čemu divit, máme opravdu krásné chmelařské oblasti a většina z nás by byla nerada, kdybychom o ně přišli. Chmelové brigády zažili mnozí z nás a rádi na ně vzpomínáme, protože se tam obvykle sešla dobrá parta lidí. Ale vraťme se ke chmelu. Na výrobu piva používáme odrůdu, která nese zajímavý název Žatecký poloraný červeňák.
Chmel má mnoho léčivých účinků, pomáhá člověku zmírnit mimo jiné nespavost. Proto není překvapivým faktem, že patří do stejné čeledi rostlin jako konopí. Když by vás tedy někdy trápilo, že nemůžete usnout, už víte, co by vám mohlo pomoci. Nezapomínejte ale na vhodné množství.
Česká republika drží několik pivních rekordů. Například Češi jsou jedni z největších konzumentů piva na světě, s průměrnou spotřebou kolem 128 litrů na osobu ročně. Dalším zajímavým rekordem je největší pivní sklenice na světě, která byla vyrobena v České republice a pojme více než 1 500 litrů piva.
Věděli jste, že existuje pivní etiketa? Například v Česku je zvykem při přípitku se dívat do očí a říkat „Na zdraví!“ Je také důležité při nalévání piva do sklenice naklonit sklenici pod úhlem, aby se vytvořila správná pěna. Možná už jste také slyšeli pojmy „hladinka“, „čochtan“ nebo „šnyt“ – jde o různé způsoby čepování piva.
Obvykle se obsah alkoholu pohybuje okolo 4 až 6 %. Nejsilnější pivo na světě však obsahuje neuvěřitelných 67,5 % alkoholu a jmenuje se Brewmeister Snake Venom, v překladu „hadí jed“, ze Skotska. Jak je to vlastně možné? Vysokého obsahu je dosaženo zmrazením piva a následným odstraněním krystalků vody.
Pivo s ovocnou příchutí, tedy radler, už dnes nikoho nepřekvapí. Neobvyklé příchutě ale zahrnují pivo s příchutí nakládaných okurek, karamelového pudinku nebo krevetového koktejlu. A co takový Goose Poop Imperial Stout – pivo, kde jsou husí výkaly použity k uzení sladu, což vytváří unikátní stout. Ochutnali byste?
Zdroje: Healthline, Rxlist, Kupi