Při nakupování se vám už možná stalo, že jste narazili na druh červených brambor. Nemusíte na ně koukat jako na muchomůrku červenou, jsou lahodné, všestranné a můžete je bez obav koupit. Mají stejně bramborovou chuť jako ostatní druhy. Na rozdíl od známějších brambor se žlutohnědou slupkou mají však celou řadu předností, které zajisté oceníte.
Kde se vlastně vzaly? Červené brambory byly poprvé pěstovány v horách v Peru. Španělské průzkumníky fascinovaly natolik, že je vzali v 16. století do Evropy, odkud se rychle rozšířily do zbytku světa. Pokud ve vás vyvolává červená barva slupky nedůvěru, bylo to trochu i cílené, protože původně měly tyto brambory sloužit na výrobu škrobu a upozornit na to měla právě jiná barva. Dnes už se samozřejmě využívají především v kulinářství a červená barva by vás nijak odrazovat neměla. Stejně tak jako jiné druhy brambor, tak i ty červené se s oblibou šlechtí a v tuzemsku je k dispozici minimálně sedm odrůd, které se nazývají Komtesa, Komtesa, Red Anna, Nikoleta, Sázava, Opava, Bella, Radana.
Kupte se slevou Brambory konzumní rané.
Mají malou až střední velikost a barva slupky se pohybuje v barvách od světle rubínové až po tmavě červenou. Běžné jsou hnědé skvrny nebo prohlubně. Uvnitř jsou pevné a bílé. Po uvaření si zachovají hustou strukturu a máslovou zemitou chuť. Za fialovou barvu slupky jsou zodpovědné fenolické sloučeniny zvané antokyany, které jsou pro tělo velmi zdravé, protože patří mezi silné antioxidanty. Stejně jako jiné brambory i tyto obsahují vitamín C, vlákninu a trochu železa. V obchodech a na trzích na ně můžete narazit po celý rok. Jejich cena je obdobná jako u ostatních druhů nebo může být vyšší.
Máme pro vás dobrou zprávu, využijete je prakticky všude, kam patří brambory. Tento druh se jen tak nerozvaří a skvěle drží svůj tvar. Vhodné jsou také pro skladování, protože vydrží mnohem déle než ostatní druhy brambor. Při vaření počítejte, že změknou trochu později. Pokud je vaříte ve slupce, vařte je 20–30 minut, pokud oloupané, tak 15–20 minut. Jsou ideální pro vaření, pečení i opékání. Využijete je v teplých i studených receptech, zejména v bramborovém salátu. Hodí se také do polévek, dušených receptů, ale třeba i jen tak orestované na pánvi. S hojností se používají v salátech, a to zejména kvůli své zajímavé barvě, která jim propůjčí atraktivnější podobu. Mnoho lidí si je oblíbilo natolik, že jiné druhy ani nepoužívají.
Jak jsme už zmínili, využijete je ve všech bramborových receptech, a pokud potřebujete inspiraci, máme pro vás několik tipů:
Stejně jako ostatní druhy brambor i tyto se snažte vařit ve slupce a v celku, díky tomu si i po uvaření zachovají vysoký obsah všech důležitých živin.