Kolik druhů citrusových plodů znáte? Pět, šest nebo snad více? Ne každý zná mineolu, která je známá také jako tangelo. Pokud byste toto citrusové ovoce ochutnali, zajisté by vám utkvělo v paměti. Některé druhy ovoce stvořila matka příroda, jinde pomohl člověk a platí to i v případě mineoly. Možná jste na ni už narazili v obchodě a váhali jste, jestli ji dát do košíku, nebo ne. Kde se tato zvláštní mandarinka vzala a proč byste ji měli znát?
Pokud byste mineolu ochutnali, možná byste si dlouho lámali hlavu, než byste přišli na to, z jakých dvou citrusů tento vznikl. Vznikl šlechtěním mandarinek s grapefruitem.
Mineole se také říká tangelo, ale v případě tangela jde o křížence mandarinky a pomela. Aby těch zmatků nebylo málo, často se mineola označuje jako tangelo mineola.
Mineola má specifický tvar, vypadá trochu jako vánoční ozdoba. Na jedné straně plodu je výrazná vyčnívající bradavka, ze které vede stopka. Díky tomuto výčnělku může ovoce připomínat zvoneček. Není divu, že se těmto plodům v angličtině často říká honeybells. Ovoce je poměrně velké a může být i větší než pěst, má tenkou slupku a skvěle se loupe. Je také velmi šťavnaté. Plody jsou příjemně sladké, ale pokud se sklidí moc brzy, tak jsou nakyslé.
Na mineolu nebo tangelo můžete narazit i v zahradnictví, ale spíše vzácně, protože jsou tyto citrusy náročnější na pěstování. Potřebují vyšší teploty a špatně snáší chlad. Toto ovoce se pěstuje například na Floridě, kde je velké teplo a nízká vlhkost. Narazíte-li na toto ovoce v obchodě, vybírejte plody, které jsou zářivě oranžové a mají napnutou slupku.
Pokud si myslíte, že jsou hybridy mezi citrusy neobvyklé, jste na omylu. Existuje jich celá řada. Možná narazíte i na citrumelo, které je hybridem mezi grapefruitem a pomerančem, který snese i chladnější teploty. Stejně jako mnoho jiných citrusů i mineola plodí v zimě, nejčastěji kolem ledna.
Mineola má výjimečně vysoký obsah určitých vitamínů a minerálů. Stejně jako příbuzné citrusy i tento je zdrojem vitamínu C. Jeden jediný kus ovoce může pokrýt denní potřebu vitamínu C, přibližně 10 % množství vitamínu A a 2 % denní potřeby vápníku. Má velmi nízký obsah tuku a neobsahuje žádné nasycené nebo trans tuky.
Najdeme zde flavonoidy, antioxidanty, které pomáhají podporovat zdravý vývoj buněk a snižují zánětlivost v těle. Dále je mineola bohatá na draslík, jeho vysoké hladiny dokážou snížit riziko mrtvice a zlepšit regulaci krevního tlaku a zdraví kostí.
Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.
Posiluje imunitu – Nedostatek vitamínu C má za následek zhoršenou imunitu a vyšší náchylnost k infekcím. Jedna porce ovoce pokryje 100 % vašeho denního příjmu vitaminu C, který pomáhá imunitnímu systému bojovat s nemocemi.
Podporuje hubnutí – Základem hubnutí je snížení příjmu kalorií a konzumace dostatečného množství minerálů a vitamínů. Mineola má nízký obsah kalorií a kromě toho obsahuje značné množství vlákniny, která pomáhá zvýšit pocit sytosti a zlepšit účinnost vstřebávání živin. Jelikož vás vláknina zasytí na dlouhou dobu, snižuje pocit hladu a zabraňuje nadměrné spotřebě kalorií. Vláknina také zlepšuje pohyby střev, což je nezbytné pro zdravé řízení hmotnosti.
Pečuje o srdce – Vyšší koncentrace vitamínu C v krvi může snížit krevní tlak. Kromě toho vysoké hladiny vitamínů snižují riziko hypertenze, onemocnění koronárních tepen a mrtvice.
Zlepšuje trávení – Vláknina je dobře známá pro své trávicí účinky. Dostatečná konzumace vlákniny ve stravě zabraňuje zácpě, křečím a nadýmání. Vláknina navíc pomáhá podporovat bakteriální rovnováhu ve střevě stimulací peristaltické aktivity.
Bojuje proti oxidačnímu stresu – Tangelo je zdravým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty pomáhají předcházet poškození volnými radikály, čímž snižují riziko několika chronických onemocnění včetně rakoviny.
Může snížit příznaky IBS – Mineola má nízký obsah sacharidů s krátkým řetězcem. Konzumace stravy s nízkým obsahem těchto sacharidů pomáhá lidem se syndromem dráždivého tračníku cítit se lépe.
Zdroje: Nature.com, Specialtyproduce.com