Máte rádi svá míchaná vajíčka krásně vláčná a jemná jako z oblíbené restaurace či kavárny? Ať už jste v kuchyni jako doma, nebo se zatím jen rozkoukáváte, máme pro vás 5 užitečných tipů, jak tuto oblíbenou snídani vylepšit k dokonalosti a vyvarovat se některých základních chyb. A poradíme také, jakými oblíbenými i méně obvyklými surovinami můžete svá díla dochutit, aby vaše ráno chutnalo pokaždé jinak.
Většina předních kuchařů se shoduje, že rozklepávání vajíček přímo do pánve dávno odzvonilo. Mnohem nadýchanější a krémovější textury dosáhnete, když vejce (ideálně v pokojové teplotě) předem rozšleháte metličkou do jednolité konzistence, a poté ihned přelijete do nádoby na zapnutém sporáku.
Díky tomu se v nich utvoří malé bublinky a budou se prohřívat rovnoměrněji. Tento postup navíc umožňuje vyzkoušet další vylepšení: Do vajec zašlehejte i pár lžic tučné smetany nebo šlehačky.
Pokud máte rádi míchaná vajíčka vláčná a hedvábná, pak zapomeňte, že má váš sporák vyšší stupně. Na velmi mírném plamenu je připravujte hned od začátku – budou se vám snáze hlídat a nevysuší se na drolivé cucky. Celá tepelná úprava by neměla trvat déle než pár desítek vteřin. Světový kuchař Gordon Ramsay například nedá dopustit na techniku, kdy vajíčka deset vteřin míchá nad zdrojem tepla, deset mimo něj a tak několikrát stále dokola.
Z plotny je potom odstavte ještě ve chvíli, kdy nebudou zcela dovařená. Krásně vám totiž dojdou na pánvi. Mezitím je můžete dochutit a neriskovat, že je přetáhnete.
Ano, máslem. S žádným jiným živočišným ani rostlinným tukem nedosáhnete tak krémového a chutného výsledku. Rozpuštěné máslo by vždy mělo pokrývat celé dno pánve. Orientačně se uvádí poměr 1 lžíce másla na 1 vejce, ale klidně si dopřejte i více.
Věděli jste, že se v obchodech dají koupit speciální pánve určené na míchaná vajíčka? Snadno si však vystačíte i s jakoukoliv s nepřilnavým povrchem, kterou máte doma. Důležitější je spíše její velikost. Zvolíte-li na pár vajec plochu zbytečně moc velkou, spotřebujete více másla a vajíčka se začnou dříve vysušovat a připalovat.
Míchaná vajíčka k snídani milujeme. Jak je ale správně udělat, aby byla krémová? Je na to jednoduchý trik, o který se s vámi rádi podělíme. V podstatě vám stačí stopky, silikonová stěrka a pomalu míchat. Nepřeháníme. Tenhle tip máme od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho. A přesně podle jeho receptu si míchaná vajíčka uděláme!
Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.
Taky patříte k těm, kteří vajíčka dochucují hned ze začátku? Příště to udělejte přesně naopak! Ta nejlepší se totiž solí a pepří až v úplném závěru. A i přesto, že si u dokonale připravených míchaných vajíček se solí bohatě vystačíte, vyzkoušet můžete některou z mnoha variací.
Klasikou je kombinace s předem osmaženou cibulkou nebo opraženou šunkou, slaninou či jinou uzeninou (za vyzkoušení stojí například španělské chorizo). Výraznější chuť také dodá nastrouhaný sýr, zajímavější zase sezam nebo bylinky, houby a zelenina, například pažitka, petrželka, mladý špenát, jarní cibulka, chilli papričky či rajčata (ať už syrová, sušená nebo pečená).
Někteří dokonce přimíchávají nadrolené čerstvé droždí, případně přisypávají lahůdkové. Vajíčka jsou také výborná spolu s avokádem (např. na opečeném toustu) nebo podávaná s uzeným lososem a koprem.
Zdroj: Kupi