O tom, že se z ekologických důvodů nahrazuje maso rostlinnými či laboratorně vytvořenými náhražkami, se v poslední době mluví dost. Slyšeli jste už ale o uměle vyprodukovaném avokádu? Chutná a vypadá jako to pravé, akorát neškodí přírodě. Z čeho se taková alternativa vyrábí? A čím dalším lze avokádo v jídlech nahradit, pokud ho nechcete z etických nebo jiných důvodů jíst?
Náhražku avokáda představila světu designérka Arina Shokouhi. Projekt vznikl jako závěrečná práce jejího magisterského studia na prestižní londýnské univerzitě Central Saint Martins College. Autorka tím mimo jiné upozornila na nadměrnou konzumaci avokád, která má ničivý dopad na naši planetu.
„Avokádo se stalo moderní ikonou, která je synonymem pro hipsterské kavárny a trendy příspěvky na Instagramu. Produkce avokáda je však energeticky náročná a náročná na zdroje: každé avokádo vyžaduje ke svému růstu 320 litrů vody,“ popisuje Shokouhi. A dále dodává, že tato plodina je jednou z nejméně udržitelných na světě a její produkce má za následek masivní odlesňování, především v Mexiku.
Mladá designérka se rozhodla najít řešení a stvořit ekologičtější a udržitelnější alternativu. Ve spolupráci s vědcem Jackem Wallmanem z Potravinářského inovačního centra Nottinghamské univerzity zkoumala chemické a molekulární složení avokáda, aby následně vytvořila co nejvěrnější kopii. A to pouze z dostupných lokálních britských surovin, které nebylo nutné dovážet.
Kupte se slevou Avokádo.
Krémová dužina je tvořena rozemletou směsí zelených bobů, lískových ořechů, jablek a řepkového oleje. Jak sama autorka vysvětlila, v receptuře by bylo vhodnější použít olej olivový, ten podle ní ovšem nerespektuje pravidlo lokální produkce. Místo pecky navrhla používat vlašský nebo kaštanový ořech. Vše je potom zabaleno do věrohodně vypadající slupky z vosku a potravinářského barviva, tedy plně kompostovatelného a biologicky rozložitelného obalu.
Shokouhi věří, že její ekologické avokádo dokáže originální plody plně nahradit – co se chuti i textury týče. „Lidská vynalézavost umožňuje vytvářet nejrůznější druhy alternativních surovin, které lze jen stěží odlišit od toho, co napodobují. Ecovado není jen reprodukcí, je imitací, jejíž receptura je otevřená k vylepšování,“ dodává autorka.
Pokud s myšlenkou udržitelnosti souhlasíte nebo vám přijdou avokáda drahá a moc je nekupujete, v kuchyni se dají nahradit i jinak. A to hned celou řadou surovin. Záleží, zda je chcete do jídel přidávat pro jejich chuť, texturu či obsah zdraví prospěšných látek.
Kupte se slevou Hummus Perla.