Někomu chutná na chlebu s tvarohem, jiní ji milují v polévkách nebo omáčkách. Pažitka je velmi nenápadnou bylinou, která je příbuzná česneku a cibuli, ale přitom má jemnou a lahodnou chuť. Nejde o obyčejné koření pro lepší chuť, jedná se také o významný lék a jeden z nejlepších přírodních zdrojů mnoha důležitých složek, které vám umožní bojovat se stářím, zajistit si vysokou odolnost a správné fungování organismu.
Pažitka je původním druhem, není tedy odnikud přivezená a jejích vlastností si cenili už naši předkové. Mnoho lidí ji zná spíše pod lidovým označením šnytlík. Její celý název je pažitka pobřežní a jde o vytrvalou rostlinu, takže vám vydrží i déle než 1 rok.
Kulturu pažitky můžete udržovat 3 roky a pak je dobré vysadit novou. Na pažitce je skvělé, že se velmi snadno pěstuje. Na záhonech ji můžete pěstovat od jara do podzimu a za oknem klidně po celý rok. Koupit si můžete semena, která vám brzy vyklíčí a do 2 měsíců si můžete užít úrodu. Ne každému se chce tak dlouho čekat, a proto mnoho supermarketů i zahradnictví nabízí už předpěstovanou pažitku, kterou můžete rovnou sklízet. S tím byste ale měli začít tehdy, když její délka doroste alespoň 10–15 centimetrů. Není sice náročná na pěstování, ale je třeba ji pravidelně zalévat.
Kupte se slevou Koření Pažitka Kotányi.
Pažitka se vždy používá čerstvá, lze ji i sušit, ale následně už nemá tak výrazné aroma. Pokud máte mnoho pažitky a je vám líto ji vyhodit nebo ji nechat shnít, můžete ji zamrazit. Jde o ideální přísadu do všech druhů pomazánek i salátů. Stačí ji jemně nasekat a následně ji můžete použít. Dodá chuť a aroma mnoha druhům omáček a polévek, hodí se také k sýrům a můžete ji přidat třeba i do omelety nebo k míchaným vajíčkům. Pokud budete dělat bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, přimíchejte pažitku a pokrm bude o 100 % chutnější.
Můžete ji obecně použít všude, kde byste použili cibuli, pažitka ji plnohodnotně nahradí a někdy je i chuťově příjemnější volbou. Skvěle se hodí i k masovým pokrmům, včetně rybích specialit. Pažitkou obecně žádný slaný pokrm nepokazíte, ale naopak ho můžete pouze vylepšit a dodat mu mnoho důležitých živin.
Protirakovinné účinky – Může snížit riziko rakoviny. Obsažené flavonoidní antioxidanty, jmenovitě lutein a zeaxanthin, chrání člověka před rakovinou plic a úst. Pažitka je také bohatá na vlákninu, která pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva. Obsahuje také allicin, důležitý antioxidant, o kterém je známo, že pomáhá předcházet rakovině prsu.
Chrání srdce – Allicin v pažitce pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Uvolňuje v krevním řečišti oxid dusnatý, který snižuje tuhost cév a také krevní tlak. Kvercetin v pažitce zase snižuje hromadění plaku v tepnách. Pravidelná konzumace také zlepšuje krevní oběh. Vitamin C, který obsahuje, zlepšuje elasticitu krevních kapilár a vstřebávání železa. Kyselina listová zase zabraňuje stahování cév.
Zlepšuje zdraví kostí – Obsahuje vitamín K, který pomáhá udržovat integritu a hustotu kostí. Vitamin K také reguluje buňky, které pomáhají předcházet demineralizaci kostí. Tento vitamín také podporuje tvorbu bílkoviny zvané osteokalcin, která je důležitá pro udržení minerální hustoty kostí.
Zlepšuje trávení – Pomáhá tělu zbavit se škodlivých bakterií, kvasinek a plísní ve vašem střevním traktu, které by jinak mohly bránit vašemu trávení. Antibakteriální vlastnosti pažitky mohou pomoci odstranit nejméně 30 kmenů salmonel. Má skvělou kombinaci vlákniny a dalších základních živin, jako je niacin, thiamin, kyselina pantotenová, fosfor a zinek. O všech je známo, že ulehčují trávicí proces. Tato fytochemická kombinace může také uklidnit podrážděný žaludek.
Lepší imunita – Četné fytochemikálie v pažitce mohou posílit váš imunitní systém. Pažitka obsahuje ve stopovém množství i selen, což je další důležitý minerál posilující imunitu. Imunitní buňky s nedostatkem selenu mohou mít potíže s produkcí bílkovin a transportem vápníku.
Lepší zrak – Tento přínos je třeba připsat luteinu a zeaxantinu v pažitce, které snižují oxidační stres v očích a posilují zdraví zraku. Také zpomalují rozvoj šedého zákalu. Obsahuje také kvercetin, který podle studií může pomoci zachovat zrak u pacientů s makulární degenerací.
Jsou prospěšné během těhotenství – Je bohatým zdrojem folátu, který pomáhá při vývoji mozku plodu a také napomáhá buněčnému dělení a syntéze DNA. Kyselina listová také pomáhá předcházet vrozeným vadám, zejména v mozku a míše dítěte.
Lepší spánek a nálada – Je dobrým zdrojem cholinu, což je důležitá živina, která napomáhá správnému spánku. Kyselina listová v pažitce je také známá tím, že zvyšuje produkci dopaminu a serotoninu, což jsou hormony dobré nálady.
Antimikrobiální vlastnosti – Má vynikající antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antibiotické vlastnosti. Antibiotické vlastnosti spolu s vitamínem C mohou ničit škodlivé mikroby. Tato kombinace dobře funguje při léčbě kvasinkových infekcí.
Zdravá pokožka – Je dobrým zdrojem beta-karotenu, antioxidantu, který podporuje zářivost a zdraví pokožky. Může také pomoci léčit akné. Obsažený vitamín C má antioxidační vlastnosti, které nabízejí výhody proti stárnutí.
Zdravé vlasy – Pažitka může stimulovat růst vlasů tím, že zvýší průtok krve do pokožky hlavy a posílí vlasové kořínky. Může také zabránit lámání vlasů.