Dochází vám nápady na vaření nebo nemáte čas stát v kuchyni? Existují recepty, které vám ušetří čas, ale také peněženku. A to je vzhledem k dnešním cenám potravin více než žádoucí, nemyslíte? Chce to mít v zásobě pár základních surovin, ze kterých lze uvařit chutnou večeři. Připravili jsme pro vás pět receptů, které si jistě oblíbíte a možná i vylepšíte. Pojďme se na ně podívat…
Suroviny:
Postup: Troubu si předehřejeme na 160 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vyložíme vrstvou brambor. Osolíme, opepříme, posypeme muškátovým oříškem a takto pokládáme vrstvy, dokud brambory nespotřebujeme. Poté vše zalijeme smetanou. Po hodině pečení vyndáme z trouby, navrch vyskládáme plátky másla a pečeme ještě 30 minut, dokud brambory nezískají krásnou zlatou barvu.
Tip: Mezi plátky brambor můžete přidat opečenou slaninu nebo kousky uzeného masa.
Suroviny:
Postup: Na oleji zpěníme šalotku, nakrájenou na jemné kousky. Přidáme rajčata, pokrájený česnek a necháme na mírném plameni probublávat asi 10 minut. Pak přisypeme sýr, dochutíme a podáváme s těstovinami. Ozdobit můžeme bazalkou a nastrouhaným sýrem.
Suroviny:
Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, brambory nakrájíme na plátky a opečeme dozlatova. Na ně položíme plátky šunky, špenát a rajčata a lehce posolíme. Vajíčka rozšleháme, osolíme a zalijeme jimi pánev. Cibulku nakrájíme a přidáme na vejce. Opékáme, dokud omeleta nebude hotová. Nasekanou pažitkou ozdobíme a můžeme servírovat.
Suroviny:
Postup: Vývar přivedeme k varu a ochutíme podle libosti. Kukuřičnou mouku smícháme s trochou vody a vajíčky, dochutíme solí a pepřem. Směs nalijeme pomalu do vývaru a jemně mícháme. Hrnec sundáme ze sporáku a necháme pár minut odstát. Podáváme s jarní cibulkou.
Suroviny:
Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kousky papriky a opékáme je asi tři minuty. Poté vsypeme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Nakonec přidáme vejce a povaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.
Zdroj: Kupi