Pokrmy s alkoholem nejsou žádnou raritou, naopak patří mezi ty nejvyhledávanější. Nejsou určené jen milovníkům alkoholických nápojů, do jídel se alkohol přidává proto, aby jim propůjčil specifickou chuť. Ještě než vylijete do buřtguláše celé pivo nebo na plátek masa lahev sklepmistra, měli byste vědět, jak alkohol při vaření správně používat. Je to umění, a dokonce i experimentování je zajímavé. Je však důležité držet se určitých zásad, abyste pokrm nezkazili.
Je důležité vědět, jaký alkohol se k jakým receptům hodí a také v jakém množství byste ho měli použít. Pokud vám nějaký alkohol vyloženě nechutná, je pochopitelné, že byste se mu v jídlech měli vyhýbat.
Vybírejte tedy takový alkohol, který byste s chutí vypili i samotný. Pokud máte nějaké velmi drahé likéry, nepoužívejte je pro vaření, ale raději na pití, protože do jídla by jich byla škoda a tolik byste si jejich chuť neužili.
Správné použití pokrm vylepší a doplní nebo zvýrazní jeho chuť. Dobře se váže s molekulami tuku a vody, takže jídlům snadno dodá aroma a chuť. Například v marinádách s alkoholem si můžete všimnout, že ihned upoutají svou vůní, stejně to funguje i v omáčkách.
Přestože hodně lidí stále na vaření používá nejlevnější krabicová vína, měli byste se mít na pozoru. I když jsou některá krabicová vína dokonce určena na vaření, nemusí jít o úplně šťastnou volbu. Kvalita vína ovlivňuje výslednou chuť jídla. Při vaření se totiž začne alkohol vypařovat a v pokrmu zůstane intenzivní chuť vína. Jestliže vám ale vybrané krabicové víno chutná, není důvod se mu vyhýbat.
Krabicové víno má své výhody - je cenově dostupné a má delší trvanlivost po otevření, což je praktické pro občasné vaření. Nicméně, pozor na rozdíl mezi běžným krabicovým vínem a systémem bag-in-box. Bag-in-box je moderní způsob uchovávání většího množství kvalitního vína, které obvykle nabízí výrazně lepší kvalitu než běžné krabicové víno. Vína v systému bag-in-box můžete na vaření použít bez obav, protože často dosahují kvality srovnatelné s lahvovými víny.
Alkohol se obecně nejlépe hodí k masu. Pamatujte si, že jeho chuť by měla pokrm doplnit, ale nikdy ne přebít. Má také vlastnosti, které byste v jídlech při větším množství příliš neocenili. Velké množství totiž dokáže denaturovat bílkoviny a ovlivnit texturu. Tmavší druhy, jako stout nebo whisky, nejlépe sedí k tmavým masům, jako je vepřové nebo hovězí. Podobně se lehčí destiláty, jako gin a tequila, hodí k bílému masu nebo mořským plodům.
Pokud vaříte s ovocem, skvěle využijete víno, protože s jeho pomocí zvýrazníte přirozenou sladkost ovoce. Hrušky na červeném víně jsou ideální pro tmavé zimní dny, zatímco bílé víno a meruňky jsou perfektní v létě. Namáčení ovoce ve víně je také skvělý způsob, jak zužitkovat přezrálé ovoce a víno, které je na pití příliš sladké. Stejně jako vás zachrání dobrý koktejl po dlouhém dni, může alkohol zachránit vaše jídlo.
Když má maso nevýraznou chuť, je trochu nudné a hůře stravitelné. Platí to třeba o kuřecích prsou nebo o málo ochuceném steaku. Chcete-li pozvednout chuť masa, připravte si z alkoholu jednoduchou omáčku, a to přímo na pánvi.
Jakmile vyjmete maso z pánve, nalijte na ni trochu vína nebo piva a začněte ho seškrabávat ze dna. Tím se uvolní všechny přilepené a karamelizované kousky a promění se v hustou a chutnou omáčku. Ke kuřecímu masu a rybám se opět nejlépe hodí bílé víno nebo světlé pivo, k červenému masu pak červené víno a tmavší piva.
Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.
Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.
Ať už máte rádi jakékoliv dezerty, s různými likéry mohou být ještě mnohem lepší. Možná jste si právě vzpomněli na rumové pralinky nebo punčové řezy, ale je toho rozhodně mnohem více. Ani zde nepoužívejte velké množství a pamatujte, že pár kapek nebo lžiček bohatě stačí.
Skvěle se alkohol pojí s ovocnými dezerty, k nimž můžete udělat třeba rumovou karamelovou omáčku. Když připravujete těsto, přidejte do něj několik lžiček likéru. Do dezertů se skvěle hodí sladká vína, bourbon nebo rum. Rum je nejžádanější, a pokud nechcete použít alkohol, můžete si koupit i rumové aroma. Alkohol jen dodá trochu hloubky, aniž by chuť zkazil.
Existuje nespočet receptů s alkoholem. Zkuste je vyhledat podle druhů likérů, které máte rádi. Pokud vám chutná víno, může být ideální volbou kohout na víně nebo italský dezert zabaione. Pokud máte rádi pivo, měli byste vědět, že guláš na pivu není jediným receptem, ale existují i celé kuchařky plné pivních pokrmů.
Nebojte se experimentovat, můžete brzy narazit na zajímavé kombinace, které udělají vaše oblíbené recepty ještě lepší. Pamatujte si, že v těchto jídlech může zůstat nějaký alkohol, a to i po tepelné úpravě. Myslet by na to měli hlavně řidiči.
Zdroj: Kupi