V horkých letních dnech se mnohým z nás nechce vařit. Z představy teplého jídla se nám ještě více orosí čelo, a na talíři tak vládnou lehká jídla, jako jsou zeleninové saláty, ideálně doplněné o nějakou bílkovinu, jako je třeba maso, sýr nebo vajíčko. Co když vás ale saláty na sto jeden způsob začnou trochu nudit? Ideálním řešením mohou být studené polévky, které jsou nejen jednoduché a rychlé na přípravu, ale také skvěle osvěží, zasytí a pomáhají doplnit tekutiny. O gazpachu už asi slyšelo mnoho z nás, ale co třeba salmorejo nebo ajoblanco?
Pyrenejský poloostrov patří k jedněm z nejteplejších míst v Evropě. A snad i proto je španělská kuchyně plná lehkých, svěžích jídel, mořských plodů a čerstvého ovoce i zeleniny.
V těch nejteplejších dnech léta, kdy teploty stoupají vysoko nad 40 stupňů, pak Španělé velmi často sahají po studených polévkách, které jsou plné vitamínů a chuti ze sezonních potravin.
A že nemůže být polévka plnohodnotným jídlem a je po ní velmi brzy hlad? Nenechte se mýlit. Studená polévka totiž není jen „ochucená“ voda, ale Španělé ji velmi často doplňují o další suroviny, jako je sušená šunka, kousek ryby, vajíčko, olivový olej… a to vše samozřejmě s kouskem pečiva.
A protože se fantazii meze nekladou, jako základ pro studenou polévku používají Španělé třeba i uvařené či sterilované luštěniny, kukuřici, cuketu, avokádo, ale i meloun nebo jogurt či kefír.
Kupte se slevou Rajčata keříková Čerstvě utrženo.
Studená rajčatová polévka gazpacho v sobě nese koncentrovanou chuť španělského léta. Je to tradiční pokrm andaluské kuchyně. Své kořeny má tedy na jihu Španělska a s trochou nadsázky se dá říct, že kdo neochutnal gazpacho, jako by nebyl v Andalusii. Poprvé prý byla tato polévka připravena již v 8. století a do podoby, jako ji známe dnes, měla vlastně hodně daleko. Nebyla totiž připravena z žádné zeleniny, ale jen z vody, oleje, octa a někdy do ní byly přidány mandle nebo česnek.
Dnes jsou základem gazpacha především rajčata, takže polévka vypadá i chutná úplně jinak. Díky dlouhé historii existuje samozřejmě nepřeberné množství receptů a skoro každá domácnost má ten svůj „nejlepší“ – přesně tak, jak je tomu u českého bramborového salátu.
A že jste někdy viděli gazpacho servírované v talíři nebo misce s bohatou oblohou? To ale nebylo gazpacho, nýbrž jeho velmi blízký příbuzný také z Andalusie – polévka salmorejo, která je základním složením stejná, jen se do ní přidává ještě starší bílý chléb pro hutnější a krémovější konzistenci a servíruje se ozdobená například na kousky nakrájenou sušenou šunkou, natvrdo uvařeným vejcem, ale i chlebovými krutony.
Kupte se slevou Hrozny bílé bezsemenné.
Opět z Andalusie pochází další tradiční zástupce španělských studených polévek s názvem ajoblanco. Pochutnáte si na něm především v regionu Málaga. Jak jméno napovídá, jednou z hlavních ingrediencí je česnek (španělsky ajo). Polévka má typicky bílou barvu, a ačkoli by se mohlo zdát, že je to velmi divné spojení, obvykle se podává ozdobená kuličkami hroznového vína nebo kousky melounu.