Těstoviny se vyrábí z nekynutého těsta, vytvořeného smícháním mouky, vody a případně i vajec. Rozlišují se podle použité obiloviny i způsobu jejího mletí. Jak se v jednotlivých druzích vyznat a podle čeho těstoviny v obchodech vybírat? Kvalitní těstoviny by se po uvaření neměly lepit. Dalším důležitým kritériem výběru je obsah bílkovin.
Kvalitní italské těstoviny se vyrábí z pšeničné krupice (semoliny), která je umletá z tvrdozrnné pšenice, a vody. Jedná se tedy o těstoviny bezvaječné. Jsou na omak hrubé, což mimo jiné zaručuje, že po uvaření nejsou tak slizké jako levnější a méně kvalitní druhy, a omáčky či pesta na nich lépe drží. Semolinové, tvrdozrnné těstoviny tedy patří mezi nejkvalitnější.
K dostání je ale i celá řada výrobků z jiné mouky – měkké pšeničné, žitné, pohankové, celozrnné či špaldové. Bezlepkové těstoviny se pak většinou vyrábí z mouky kukuřičné nebo rýžové. Dalším vodítkem při výběru kvalitních těstovin je obsah bílkovin (proteinů) – ten vypovídá o kvalitě použité pšenice a samozřejmě platí, že čím vyšší, tím lepší.
Kvalitní těstoviny by se po uvaření neměly lepit vůbec. Použití oleje proto není nutné, tento krok je v kuchyni celkově spíše zbytečný. Olej má totiž vyšší hustotu než voda – nikdy se s ní tudíž pořádně nesmíchá a zůstane plavat na hladině. Pokud chcete olej přidat kvůli chuti (například olivový nebo jiný ochucený), vždy jím zakápněte až hotový pokrm.
Tip: Slepení nejlépe předejdete uvařením těstovin v dostatečném množství vody (min 1 l na 100 g), pravidelným mícháním a výběrem kvalitních produktů.
V italské kuchyni si můžete pochutnávat na více než 400 různých druzích těstovin. Jejich tvary přitom nemají lahodit pouze oku, ale mají v kuchyni i svůj význam.
Některé druhy, jako například široké roury cannelloni, lze po uvaření plnit nejrůznějšími náplněmi (typicky sýrem ricotta, špenátem, mletým masem apod.) a mohou se podobně jako lasagne zapékat v troubě s rajčatovou omáčkou a bešamelem.
Zvláštní skupinou jsou plněné těstoviny, které lze v obchodech zakoupit pod označením „čerstvé, nesušené vaječné těstoviny s náplní“ (v obchodech je najdete v chladicích boxech).
Mezi běžné druhy patří:
Těstoviny s modrým sýrem, ořechy a petrželkou jsou ideálním receptem pro milovníky smetanových omáček. Využít můžete spoustu druhů těstovin, ideální jsou penne, fusilli, farfalle, ale i tagliatelle či špagety. Potěší nejen svou skvělou chutí, ale také krátkou a nenáročnou přípravou.
Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.
Při výběru také nezapomeňte, že těstoviny se nikdy nesmí balit do neprůsvitného, barevně tónovaného průsvitného či průhledného obalu, který by mohl zkreslovat barvu (a tedy i kvalitu) výrobku.
Zdroj: Kupi