Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyrobte si domácí levandulový sirup. Připravíte z něj skvělou limonádu, vinný střik nebo levandulové cappuccino

Bondar Illia / Shutterstock.com

Čas kvetoucí levandule lékařské se chýlí ke konci, ale slibná sklizeň aromatických květů ještě přeje voňavému využití. Je nejlepší čas vyrobit si domácí levandulový sirup! Co všechno s ním v kuchyni vykouzlíte? Dopřejte si levandulový vinný střik, zmrzlinu, limonádu nebo kávu.

Přečtěte si také

Nedejte nemocem šanci! 4 recepty, díky kterým budete i v chřipkové sezóně jako rybička

1. Jednoduchý recept na domácí levandulový sirup

Snadná varianta je tu i pro ty, kdo si zatím na přípravu domácích sirupů a šťáv netroufli.

  1. Opláchnutou a nastříhanou levanduli (hrst) vložte do horké (nikoli vroucí) vody.
  2. Přidejte nakrájený citron a 3 lžičky kyseliny citronové. Základ zamíchejte a nechte jej 24 hodin odpočívat.
  3. Následující den tekutinu slijte do větší nádoby a přidejte cukr (zhruba 1 kg na 1 l vody). Směs mírně zahřejte, promíchejte a nechte cukr rozpustit.
  4. Na závěr stačí jen slít sirup přes plátýnko do připravených lahví. Nezapomeňte jej uchovávat v lednici.

A jak jej můžete využít?

Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

2. Osvěžující recept na levandulovou zmrzlinu

Mezi nevšední letní osvěžení, kterým překvapíte své přátele, patří levandulová zmrzlina. Omamné levandulové aroma a smetanová chuť si získají nejednoho milovníka neotřelých příchutí zmrzliny.

Na 350 ml zmrzliny potřebujete:

  • 7 žloutků
  • 150 g moučkového cukru
  • vanilku
  • 45 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžičky levandulového sirupu
  • pár sušených kvítků
albatros-design / Shutterstock.com

Postup:

  1. Žloutky utřete s cukrem do pěny.
  2. Z vanilkového lusku seškrábněte semínka a obojí (lusk i dřeň) krátce povařte ve směsi mléka a smetany. Horký základ přeceďte do žloutkové pěny a vařte do zhoustnutí.
  3. Jakmile zmrzlinový základ vychladne, přidejte sirup a hrst levandulových kvítků a vložte do zmrzlinovače nebo nádoby.
  4. Pokud mrazíte v nádobě, nezapomeňte zmrzlinu co 20 minut promíchat, abyste narušili vznikající krystalky vody. Jedině tak bude dokonalá!
Goskova Tatiana / Shutterstock.com

3. Recept: Domácí levandulová limonáda

A jak podávat základní limonádu s levandulovým sirupem?

Připravte si:

  • snítku levandule
  • led
  • 0,5 l perlivé vody
  • několik plátků citronu

Postup:

  1. Příprava limonády je jednoduchá – do džbánku přidejte led, levanduli, plátky citronu a množství levandulového sirupu dle chuti.
  2. Základ na limonádu zalijte perlivou či jemně perlivou vodou a podávejte.
New Africa / Shutterstock.com

4. Recept: Levandulové cappuccino

Potřebujete:

  • 1 lžičku levandulového sirupu
  • espresso
  • mléčnou pěnu

Postup:

  1. Na dno šálku kápněte levandulový sirup.
  2. Do šálku připravte espresso a doplňte mléčnou pěnou. A máte hotovo! Dokonalé levandulové cappuccino si zamilujete!

Tip: Pro ještě lepší zážitek z levandulové kávy můžete mléčnou pěnu posypat květy levandule.

5. Recept: Levandulový vinný střik

Lze kombinovat levanduli a víno? Ano – a tento tandem si překvapivě skvěle rozumí.

Na skleničku nejen letního vinného střiku potřebujete:

  • snítku levandule
  • lžíci levandulového sirupu
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 1 dcl perlivé vody
  • led
  • tři kuličky chlazeného melounu

Postup:

  1. Do sklenice na víno přidejte sirup, kostku ledu, meloun a snítku levandule.
  2. Dolijte vychlazeným vínem a perlivou vodou. Na zdraví!

Zdroj: Prima Fresh, Kupi