Červená řepa – oblíbený strašák školních jídelen, který v mnoha lidech vytvořil nelibý vztah k této superpotravině na celý život. Což je škoda, protože řepa překypuje vitamíny, minerály a dalšími prospěšnými látkami. Naučte se ji konečně zpracovávat a jíst tak, že vám navždy zachutná. A navíc uděláte něco i pro své zdraví.
V první řadě zapomeňte na řepu sterilovanou. Nejvíce vitamínů totiž obsahuje čerstvý kořen této zeleniny (a při správné přípravě je také mnohem chutnější). Pokud je pro vás lepší tepelně upravená, můžete ji povařit nebo upéct v troubě (vždy se slupkou). Teplem ji ale připravíte o řadu prospěšných látek.
Kupte se slevou Červená řepa předvařená.
Červená řepa je bohatým zdrojem draslíku, železa, hořčíku, jodu, manganu, zinku a vitamínu C a E. Posiluje imunitní systém, působí protizánětlivě a její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic, což z ní dělá vhodnou potravinu pro osoby s onemocněním kardiovaskulárního systému.
Každodenní popíjení šťávy z čerstvé červené řepy pomáhá při ateroskleróze, snižuje krevní tlak a účinně podporuje činnost žaludku. Pročišťuje střeva i játra, a dokonce dokáže zmírňovat nepříjemné následky nadměrné konzumace alkoholu. Má také zázračné účinky na pružnost a zdraví pleti, vlasů i nehtů.
Červená řepa je významným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro ženy v období těhotenství. Podporuje totiž správný vývoj mozku nenarozených dětí, a stejně tak pomáhá předcházet riziku výskytu vrozených onemocnění. Šťáva z jednoho kořene řepy obsahuje kolem 35 % doporučené denní dávky kyseliny listové.
Protože je červenou řepu nejlepší konzumovat čerstvou, našli jsme pro vás tři nejsnadnější a nejlepší způsoby, jak si na této zelenině pochutnat a připravit si ji do několika minut. Díky tomu ji zvládnete zařadit do svého jídelníčku klidně každý den.
Receptů a variací na salát s řepou existuje mnoho – ideální je ale dát si do něj to, co máte rádi, nebo co máte zrovna po ruce. Skvěle spolu na talíři souzní třeba červená řepa, kozí sýr, vlašské či piniové oříšky, rukola nebo jiný listový salát a pomeranče. Červenou řepu můžete použít syrovou (je hodně tuhá, proto doporučujeme krájet na opravdu tenké plátky) nebo vařenou.
Vyzkoušejte tuto variaci na klasický strouhaný mrkvový salát, do kterého (v poměru 1 : 1) přidejte i čerstvou, najemno nastrouhanou červenou řepu a zakápněte trochou citronu. Uvidíte, že salát neztratí nic ze své přirozeně sladké a osvěžující chuti, a navíc mu přidáte pořádnou porci vitamínů. A hravá červeno-oranžová barva vám už od pohledu navodí dobrou náladu.
Pokud jste se při představě řepové šťávy právě otřepali, nezoufejte. Výborně totiž chutná v kombinaci s jablky nebo mrkví. Do odšťavňovače nebo smoothie mixéru proto vložte spolu s řepou více druhů ovoce. Výsledek vás svou chutí mile překvapí.
Kupte se slevou Jablka Golden Delicious.
Abyste si při zpracovávání této zeleniny ušetřili doma co nejvíce času a práce, doporučujeme pořídit si užitečné a všestranné kuchyňské pomocníky. Kromě prodejen elektroniky či kuchyňských potřeb najdete různé kráječe a mixéry třeba i v řetězcích Kaufland nebo Lidl. Aby vám jejich nabídka neunikla, sledujte vybrané letáky na Kupi a počíhejte si na tyto spotřebiče v akci!