Opět jste v salátu našli zelené, kulaté lístky s lahodnou chutí? Polníček je velmi nenápadnou bylinou, která se hojně využívá v salátech po celém světě. Je neskutečně výživný a chutí byste si ho snadno spletli s hlávkovým salátem. Jelikož ho lze snadno pěstovat a má významné nutriční vlastnosti, rozhodně byste ho neměli přehlížet, protože může ozdobit i ochutit vaše pokrmy.
Správný název polníčku je kozlíček polní. Na louce i v záhonu byste ho pravděpodobně přehlédli, protože je nenápadný. Může dosáhnout výšky až 30 cm a pochlubit se drobnými modrými nebo bělavými kvítky. Sklízí se však obvykle dříve, než vykvete.
Lze ho pěstovat po celý rok, ale obvykle se pěstuje v druhé polovině roku, když je nedostatek ostatní zeleně. Často se vyskytuje jako plevel a dotyčný zahrádkář mnohdy ani neví, že mu v záhoně roste právě polníček.
Pokud chcete mít v chladných měsících levnou zásobu vitamínů, stačí si na konci léta nebo na podzim vysadit polníček do truhlíků, zhruba do hloubky 1 cm a 15 cm od sebe. Jakmile růžice lístků vykouknou na svět, můžete je sklidit, ale efektivnější je otrhat jen ty největší lístky a nechat rostlinu dál růst.
V minulosti se vyskytoval jen v oblasti kolem Středozemního moře a znali ho akorát někteří rolníci. O jeho slávu se postaral královský zahradník krále Ludvíka XIV. Jean Baptiste de La Quintinie. Uvedl ho do světa a následně se rychle rozšířil i do Ameriky a Asie. Nejprve se objevoval v klášterních zahradách a od 19. století se cíleně pěstuje jako odolný zimní salát. Jeho popularita rostla a začal ho pěstovat například i bývalý americký prezident Thomas Jefferson.
Salát z červené řepy s kozím sýrem, polníčkem a ořechy skvěle poslouží jako výtečná večeře. Příjemně vás zasytí a doplní řadu tělu prospěšných látek. Podávejte ideálně s kouskem bagetky nebo opečeným toustem.
Salát z polníčku s kozím sýrem, fíky a ořechy je mimořádně chutné lehké jídlo. Čerstvé fíky jsou velmi šťavnaté a salátu dodají sladkou chuť s exotickým nádechem, v kombinaci s kozím sýrem a vlašskými ořechy jsou pak naprosto neodolatelné. Tento svěží salát můžete podávat třeba s opečeným kouskem bagetky nebo toustu.
Můžete si z něj udělat zdravý salát. Buď ho přidejte do svých současných salátů, nebo si připravte zdravý pokrm tak, že smícháte polníček třeba s nakrájenou mozzarellou nebo balkánským sýrem. Hodí se také jako obloha ke všem pokrmům, které díky němu budou lehčí a výživnější. Jelikož roste blízko u země, nezapomeňte ho před použitím opláchnout vodou.
Zdroj: Kupi, Nutrition and you, Vím, co jím, Healthline, Health Benefits times