Sladká chuť zralé hrušky je nezaměnitelná. Mnoha lidem roste toto ovoce na zahradě nebo si s ním zpestřují jídelníček, když ho uvidí v akčních nabídkách. Málokdo však zná všechny výhody těchto lahodných plodů. Mnozí je milují v receptech, protože dodají pokrmům specifickou chuť, jiní pomyslí na hruškovici nebo na sladké hruškové smoothie. Pojďme se o plodech hrušně dozvědět něco nového.
Hruška sice není žádným vzácným ovocem, ale přesto v jídelníčku mnoha lidí chybí, což je škoda, protože má řadu zdravotních přínosů. Vzhledem k tomu, že se hrušním skvěle daří i v oblastech s chladnějším podnebím, jsou rozšířené skoro po celém světě.
V jejich plodech nalezneme řadu aktivních a účinných složek, včetně draslíku, vitamínu C, K, fenolických sloučenin, kyseliny listové, vlákniny, mědi, manganu, hořčíku a také komplexu vitamínů B.
Ačkoliv mají zelený nebo načervenalý odstín, když jsou zralé, zabarví se do žluté barvy a následně je nutné je rychle konzumovat, aby se nezkazily. Sklízí se proto vždy zelené a následně do několika dnů samy dozrají. Rozlišujeme širokou škálu odrůd, a to zejména podle doby dozrávání, od letních až po podzimní a zimní.
Možná vás napadne, že jsou si tyto dva druhy ovoce trochu podobné, ale nutričně se liší. Jsou tedy lepší jablka, anebo hrušky? Každé z nich má trochu jiné výhody. Jablka jsou trvanlivější, a tím pádem se lépe skladují, hrušky zase obsahují více mědi, železa, vápníku, hořčíku i zinku. Pokud jde o ovoce s lepším obsahem vitamínů, jablka mají více vitamínů A, E a B1, hrušky naopak více B3 a K. Oba druhy ovoce mají stejnou hladinu vitamínů C a B2.
Tato pomazánka z cottage s hruškou a ořechy je skvělá pro všechny, kteří ujíždějí na sladkém. Dopřejte si ji k snídani nebo k dopolední či odpolední svačině.
Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.
Pokud konzumujete hrušky jen samotné, zkuste z nich udělat mošt nebo smoothie. Skvělé jsou také na grilu, v salátech, se zmrzlinou a v mnoha slaných receptech.
Tip: Hrušky jsou považovány za jedno z nejméně alergenních druhů ovoce, což je činí vhodnými pro lidi s různými alergiemi.
Zdroje: Healthline, Medical News Today