Zvýšení cen potravin si určitě všiml každý z nás. Mnoho lidí tak hledá způsoby, jak šetřit, aniž by obětovali kvalitu. Často zapomínáme, že mnoho produktů si můžeme vyrobit sami doma. Překážkou bývá buď nedostatek času, nebo chuť se pustit do náročnějšího receptu. Ukážeme vám, že jejich příprava není zas tak těžká, můžete i ušetřit a navíc si vychutnáte neskutečnou dobrotu, která se vám rozplyne na jazyku.
Do kastrůlku vložte šlehačku a dejte ji ohřát. Jakmile se tak stane, odstraňte z plotýnky a rozlámejte do ní čokoládu. Metličkou ji rozmíchejte, dokud se nerozpustí a ze smetany se stane hnědý hustý krém. Vmíchejte tvaroh, nalijte do skleniček a dejte vychladit do lednice.
Uvařte puding podle návodu a pečlivě do něj vmíchejte tvaroh. Dejte do skleniček a vložte do chladničky.
Základem je kvásek, který nechte vzejít z trošky mléka, droždí a cukru. Kvásek poté smíchejte s ostatními surovinami a vypracujte těsto. Dejte na teplé místo a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by mělo svůj objem zdvojnásobit. Těsto rozdělte na 10 dílů a nechte ještě 20 minut kynout.
Díly rozválejte na placku a smotejte loupáčky, které opatrně dejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočinout. Troubu si předehřejte na 180 °C, loupáčky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a vložte do trouby na 20 minut.
Všechny suroviny smíchejte a zpracujte těsto. Chvilku to potrvá, tak nic nevzdávejte. Těsto pak nechte vykynout pod utěrkou asi hodinu. Poté těsto přeložte na pomoučenou plochu a propracujte. Nechte opět hodinu vykynout v moukou vysypané ošatce. Do trouby vložte plech s pečicím papírem a teplotu dejte na 230 °C. Nakynuté těsto překlopte z ošatky na plech a pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte 30 minut.
Droždí smíchejte s prosátou moukou, vmíchejte sůl a cukr. Přilijte mléko a vodu, máslo a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10–12 kousků. Každý kousek vyválejte do trojúhelníku a stočte. Poskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.
Troubu předehřejte na 250 °C. Vykynuté rohlíky postříkejte vodou a posypte. Dejte do trouby péct na 15–16 minut. Po vytažení z trouby znovu rohlíky postříkejte, budou tak krásně lesklé.
Připravit si doma lahodnou pizzu s křupavým těstem není žádná věda! S naším receptem zvládnete vytvořit dokonalé těsto, které bude po upečení krásně nadýchané uvnitř a křupavé na povrchu. Jakmile zvládnete přípravu těsta, můžete popustit uzdu své fantazii a ozdobit pizzu svými oblíbenými surovinami.
Zdroj: Kupi