Věděli jste, že na světě existuje kolem 50 000 odrůd chilli papriček? U nás je k dostání jen zlomek z nich, i přesto však může být obtížné se mezi nimi vyznat. Stačí přecenit své síly a rázem máte postaráno o pořádně žhavý zážitek. Přečtěte si, co přesně u chilli znamená označení SHU, jak se v pálivosti papriček vyznat i proč zařadit tuto pikantní zeleninu do svého jídelníčku. Klidně i nyní v létě!
Za pálivost papriček může látka zvaná kapsaicin, jejíž síla se vyjadřuje v jednotkách SHU na Scovilleho stupnici. Tu v roce 1912 nevymyslel nikdo jiný než lékárník jménem Wilbur Scoville.
Hodnotu pálivosti určoval podle toho, kolika kapkami oslazené vody bylo nutné naředit extrakt z chilli, dokud nebyl roztok po ochutnání už vůbec pálivý. Čím více bylo potřeba kapek, tím výše na stupnici dané chilli je.
Dnes se k měření samozřejmě používají moderní technologické postupy, to hlavní ovšem zůstává: Pálivost se u papriček hodnotí v jejich sušeném stavu. Syrové jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a tedy přirozeně „naředěné“. Pokud se tedy při nákupu budete orientovat podle SHU, pak vězte, že se údaj vztahuje k sušeným plodům a čerstvé mohou být výrazně slabší. A to až o několik desítek tisíc SHU. Takže zatímco například čerstvé Habanero zvládnete schroupat poměrně bez problémů, dehydratované vám může dát zabrat.
Méně pálivé jsou ve srovnání s daným chilli v sušené podobě také omáčky, při jejichž výrobě se papričky míchají s vodou a dalšími ingrediencemi.
Kdy už vám začínají slzet oči? Při pojídání feferonek z utopenců, při kapce Tabasca nebo až u těch nejpálivějších papriček na světě? Reakce na kapsaicin bývá u lidí velmi individuální, při pravidelné konzumaci je ovšem možné získat na něj větší toleranci.
Podívejte se, jak moc pálivé je v porovnání s ostatními některé z nejznámějších chilli.
Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.
Arašídová polévka s chilli, zázvorem a restovaným mangoldem vás díky své rozmanité chuti zavede do dalekých exotických krajů. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá, hotovou ji tedy budete mít doslova během chvilky.
Grilované žampiony s modrým sýrem a chilli jsou vynikající pochoutka, kterou si zamilujete. Žampiony mají jemnou chuť, která se skvěle hodí k výraznému modrému sýru. Navíc je v obchodě koupíte během celého roku a jejich příprava je naprosto jednoduchá.
Čerstvé chilli dnes koupíte v každém větším supermarketu a hypermarketu – různé druhy od mírných až po ty extra pálivé většinou najdete v úseku zeleniny (např. od značek Eat me či Titbit). Bývají baleny po pár kusech a jeden pytlík vyjde okolo 50 Kč. Na zadní straně balení většinou najdete dané chilli vyznačené na stupnici pálivosti, díky čemuž si můžete udělat obrázek o jeho síle.
Na druhou stranu nabídka sušeného chilli je v běžných obchodech poměrně omezená a nejširší výběr celých, jemně pomletých i drcených papriček ze všech koutů světa koupíte na internetu nebo ve specializovaných prodejnách. Zde se vyplatí kupovat i pálivé omáčky nebo tzv. chilli mashe, tedy pokud stojíte o ty opravdu poctivé vypalováky z konkrétních odrůd.
Skvělou vlastností pálivých papriček je, že se hodí do spousty slaných, a dokonce i sladkých čokoládových nebo ovocných pokrmů a dezertů. Přidávat se mohou i do zmrzlin, ovocných salátů či koktejlů. A i když je hořící pocit v ústech to poslední, co byste v létě potřebovali, v jižních státech se chilli paradoxně konzumuje proto, že vyvolává pocení, a tím tělo ochlazuje.
Papričky se díky všestrannému kapsaicinu určitě vyplatí pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Obsahují velké množství vitamínu C, působí protizánětlivě a analgeticky, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, detoxikují, zlepšují krevní cirkulaci a fungují i jako afrodisiakum. Dokážou v našem těle účinně nastartovat metabolismus, čímž mohou napomáhat k rychlejšímu hubnutí a v neposlední řadě stimulují produkci endorfinů a zlepšují náladu.
Zdroj: Ghost Scream, Pepper Head, Kupi, Healthline