Že jste o vodních kaštanech nikdy neslyšeli? Není se čemu divit. U nás jsou poměrně neobvyklou surovinou, naopak v Asii nicméně tvoří nepostradatelnou součást mnoha slaných i sladkých jídel. Navíc jsou velmi zdravé a pro naše tělo prospěšné. Seznamte se s touto exotickou plodinou, kterou byste jen těžko hledali na stromech! Kde se dají vodní kaštany koupit a jak se s nimi vaří?
Vodní kaštany jsou bahenní hlízy teplomilné rostliny bahničky jedlé (Eleocharis dulcis), která roste ve stojatých vodách jižní a východní Asie (nejčastěji v Číně) a vytváří až metr dlouhé, silné, bezlisté stonky.
Hlízky se většinou sbírají ručně a pod tmavou slupkou ukrývají bílou křupavou dužinu. Ta je svou chutí i texturou podobná klasickým jedlým kaštanům. Díky tomu získaly tyto plody i své označení, byť se o kaštany v pravém slova smyslu nejedná.
Jíst se dají syrové i tepelně upravené. Pokud byste si chtěli pochutnat na čerstvých plodech, jejichž sladší dužina se chuťově přirovnává ke kokosu a jablkům, museli byste se vydat do Asie. A i zde byste na ně na trzích narazili jen zřídka.
Nejčastěji jsou k dostání loupané konzervované, což platí i pro náš trh. Koupit se dají ve specializovaných prodejnách s exotickými, především asijskými potravinami – ať už v kamenných obchodech, nebo těch internetových. Za menší plechovku dáte kolem 50 Kč, větší (s cca 250–300 g pevného podílu) vychází na 90 Kč.
Kupte se slevou Předvařené nudle Avelopa.
Naložené kaštany mají jemnější, příjemně sladkou chuť. A ačkoliv nejsou tak výrazné jako ty čerstvé, mají krásně křupavou a šťavnatou texturu. Narazíte-li v obchodech na konzervované kaštany celé i krájené, vždy sáhněte po celých, které jsou křupavější. Před konzumací se je také doporučuje propláchnout pod tekoucí vodou, abyste je zbavili případné kovové pachuti z plechovky. Pak se dají upravovat na opravdu velké množství způsobů:
Kupte se slevou Ananas.
Doporučujeme vyzkoušet například oblíbenou kombinaci kaštanů a slaniny. Stačí jednotlivé kaštany (okapané z konzervy) zabalit do plátků slaniny a dát na cca 30 minut péct při 170 °C. Poté je přelijte omáčkou připravenou smícháním majonézy, medu a sladké chilli omáčky (případně sáhněte po libovolné BBQ) a nechte ještě pár minut péct dokřupava.
Tip: Anglickou slaninu v akci teď pořídíte například v prodejnách Albert za 17,90 Kč, v Lidlu za 15,90 Kč nebo v Tescu za 18,90 Kč.
Kromě zajímavého využití v kuchyni přináší pojídání vodních kaštanů mnoho dalších výhod. V první řadě jsou bohatým zdrojem draslíku, který pozitivně ovlivňuje činnost nervové soustavy i kardiovaskulárního systému. Najdete v nich cenné antioxidanty, vitamín B6, měď, mangan a pořádnou porci vlákniny, za kterou vám poděkuje vaše trávicí i vylučovací soustava.
Důležitou roli mají tyto plody i v tradiční čínské a asijské medicíně. Šťáva z vodních kaštanů se obvykle pije pro své detoxikační, protizánětlivé a očišťující účinky. Její užívání se doporučuje i při nachlazení a kašli.