Sezona grilování a vaření venku začala a s ní se mění i suroviny, které používáme. Obecně platí, že jídlo pro letní dny bývá lehké, z čerstvých surovin a jeho příprava vyžaduje minimum času. Skvělým pomocníkem se právě pro tyto případy může stát bylinkové pesto. To původní pochází z Itálie a je vyrobené z pár základních surovin – bazalky, pikantního tvrdého sýru, kvalitního olivového oleje, česneku a piniových oříšků. Pokud vás ale klasika přestává bavit, je možné sáhnout po různých alternativách, které si snadno připravíte ze surovin, a to i těch zbytkových, které máte doma. Co takhle zkusit pesto z listů ředkviček nebo sušených rajčat?
Pesto patří k základům italské kuchyně. Nejčastěji se vyrábí z pěti surovin a v lednici vám vydrží poměrně dlouho, tedy pokud ho okamžitě nespotřebujete.
Základem je vždy nějaká aromatická bylinka, čerstvé zelené listy nebo zelenina (nať), která se ideálně v hmoždíři rozdrtí, jednodušším způsobem rozmixuje, spolu se za studena lisovaným rostlinným olejem, tvrdým aromatickým sýrem, ořechy nebo semínky a něčím lehce pikantním, jako je česnek nebo třeba kousek feferonky či sušená rajčata.
Takto připravený kondiment pak můžete využít na nespočet způsobů. Salátová zálivka, omáčka na těstoviny nebo čerstvě upečená bruschetta s ním dostanou naprosto jiný rozměr.
Pojďme se nejprve podívat na klasiku všech klasik, a to pesto Genovese. Patří k tradičním potravinářským produktům z Ligurie, které uznává italské ministerstvo zemědělství, potravinářství a lesnictví. Aby mohl produkt nést název Il Pesto Genovese, musí být při jeho výrobě dodržen tradiční postup a poměr daných ingrediencí, který určuje Il Consorzio del Pesto Genovese (Konsorcium janovského pesta).
Kupte se slevou Sýr Parmigiano Reggiano Premium Billa.
Nejprve je nutné pořádně umýt a usušit jednotlivé bazalkové lístky. Opravdu je nezbytné zbavit je přebytečné vody, aby výsledné pesto nebylo řídké a především aby přebytečná voda nedělala „neplechu“ při skladování. Stroužky česneku je potřeba oloupat, nahrubo nakrájet a v hmoždíři utřít na pastu. K česnekové pastě poté přidáme bazalkové listy a špetku soli a vše spolu krouživými pohyby nadrtíme tak, aby vznikla kompaktní hmota.
Po několika minutách k bazalkové drti přidáme piniové oříšky, nastrouhaný parmazán a pecorino a nakonec i postupně zašleháváme olivový olej. Přípravu pesta není dobré uspěchat, ale zároveň je nutné pracovat rychle, aby lístky bazalky nezoxidovaly a zachovaly si svou zářivě zelenou barvu.
Hotové pesto lze uchovávat v čisté sklenici v lednici, zalité tenkou vrstvou olivového oleje. Takto vydrží zhruba týden v ideální formě. Pesto můžete také zamrazit třeba do tvořítek na led a používat ho dle potřeby.
Při přípravě pesta se ale nemusíte striktně držet originálního receptu. Od toho se lze s klidem odklonit dle vlastní libosti a experimentovat – snad i podle toho, co právě najdete v lednici a spíži. Skvělé je třeba pesto ředkvičkové, z řapíkatého celeru, z rukoly a špenátu nebo třeba z listů červené řepy.
Listy z ředkviček dobře omyjte a osušte. Spolu s oloupaným česnekem a ostatními ingrediencemi dejte do food processoru nebo mixéru a najemno rozsekejte. Vzniklou pastu uchovávejte v dobře umyté sklenici v lednici. Ředkvičkové pesto se skvěle hodí například do těstovin nebo jen tak namazané na topince ozdobené natenko nakrájenými plátky ředkviček.
Kupte se slevou Balkánský sýr Pilos.
Listy špenátu omyjeme a pořádně osušíme a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme na hladkou pastu. Takto připravené pesto se skvěle hodí do těstovin, na pizzu nebo jako základ do nejrůznějších dipů ke grilovanému masu či zelenině.
Vzhledem k tomu, že se při jeho přípravě používá měkčí sýr, je dobré pesto zpracovat okamžitě.
Pokud chcete dostat do své kuchyně trochu změny, pesto můžete připravit i ze sušených rajčat, ke kterým se skvěle hodí loupané mandle a lehce pikantní feferonka.
Všechny ingredience opět rozmixujeme a přendáme do vymyté sklenice. Rajčatové pesto lze používat úplně stejně jako bazalkovou klasiku. Nejlépe chutná na topince či jako základ bruschetty.