Chcete ozvláštnit svůj jídelníček a připravit si něco nového z masa? Nechte stranou obvyklé steaky a karbanátky a vyzkoušejte šašliky. Tento tradiční pokrm, který má kořeny už ve starověku, si získal srdce gurmánů především ve střední Asii, na Kavkaze, v Rusku a na Ukrajině. Dnes sice zarmoutíme vegetariány, ale zato masožravci si přijdou na své. Šašliky jsou totiž vyrobeny výhradně z masa a jejich příprava je snadná. Věříme, že si je zamilujete stejně jako my.
Šašlik se tradičně vyrábí z jehněčího nebo kozího masa, ale v současnosti se používají všechny druhy, zejména vepřové, kuřecí a hovězí.
Připravuje se marinováním kostek masa v omáčce na bázi jogurtu nebo octa, která díky své kyselosti silně vynikne, prodlouží chuť a maso změkčí. Kostky se napíchnou na špejli a poté se grilují na rozpáleném dřevě nebo uhlí, dokud nejsou propečené a zvenčí lehce zuhelnatělé.
V závislosti na regionu se na špejli přidává zelenina, jako je cibule, paprika, rajče nebo houby, aby se vytvořily různé chutě. Obvykle se také podává buď s plackami nebo rýží, opět v závislosti na regionu.
Kuřecí špíz na zeleném chřestu je rychlý pokrm, který budete mít na stole jedna dvě a zaručeně si na něm pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Souvlaki je lahodné jídlo původem z Řecka. Jedná se o špízy z marinovaného jehněčího masa. Jako příloha se skvěle hodí opečené chlebové pita placky, tzatziki nebo opečené brambory. Tuto ikonickou středomořskou lahůdku si snadno připravíte doma v troubě nebo na grilu.
Možná vám vrtá hlavou, odkud samotné slovo pochází. Objevilo se už ve středověku a původ má u krymských Tatarů. Slovo pochází z jejich výrazu „shish“, což znamená „plivat“, a „shishlik“, což znamená „něco na rožni“. Původ se dá ovšem vystopovat až do starověku, různé variace používali už Římané.
Pokrm se dostal do celého světa v různých obměnách a pod různými názvy – na Balkáně můžeme ochutnat ražniči, v Řecku souvlaki a samozřejmě jsou po celém světě populární špízy, které kromě masa kombinují i různé druhy zeleniny. Někdo označuje šašliky za typické ruské jídlo, ale do ruské kultury se dostalo teprve koncem 19. století. Lze je tedy označit za světový pokrm, který se postupně vyvíjel zejména v Evropě a Asii.
Příprava je snadná, ale je třeba si vše nachystat s předstihem.
Narazili jste někde na jiný postup? Žádný jednotný recept neexistuje, základem je ovšem vždy marinované maso na špejli. Jinak existuje nespočet variant, s různými druhy masa i marinád. Recept je tedy vhodné si přizpůsobit podle toho, co preferujete. Nebojte se experimentovat – šašliky jsou ideálním pokrmem na letní grilování a pokaždé si je můžete vychutnat trochu jinak.
Zdroj: Kupi