Láká vás letní zmrzlinové osvěžení, ale klasické smetanové nejsou nic pro vás? Ať už dáváte rostlinné a bezlaktózové stravě přednost z etických, či zdravotních důvodů, výborné veganské nanuky si snadno vyrobíte i doma. Postačí vám k tomu pár surovin. Máme pro vás tři zajímavé recepty i několik tipů, čím mléčné výrobky ideálně nahrazovat.
Při domácí výrobě rostlinných nanuků se nabízí dvě varianty postupu. Tou první je příprava ovocného sorbetu či dřeně. Jednoduše stačí rozmixovat oblíbené druhy ovoce, zředit je trochou vody, osladit a nechat zamrazit.
Kupte se slevou Zmrzlinovač GrandChef Tescoma.
Pokud si ovšem chcete pochutnat na „smetanové“ zmrzlině, druhou možností je sáhnout po vhodné alternativě mléčných výrobků. Pro přípravu veganských vanilkových, čokoládových, kávových i krémově ovocných domácích nanuků se hodí:
Stačí smíchat kokosový krém (případně hustý veganský jogurt, vyšlehaný banán či avokádo) s ostatními ingrediencemi podle chuti: kakaem nebo čokoládou, vanilkovým extraktem, kávou, mákem, chia semínky, pomletými oříšky nebo s ořechovými másly, strouhaným kokosem a nejrůznějším ovocem.
Pro doslazení volte zdravější varianty v podobě stévie, melasy, čekankového, javorového či agávového sirupu. Zajímavou chuť dodají také některé čerstvé bylinky (máta či meduňka) nebo koření (skořice, kardamom, hřebíček, zázvor, citronová kůra atd.).
Hotovou směs potom můžete nalít do vaničky a nechat zmrazit (doporučujeme každou hodinu promíchat), nebo nechat zpracovat domácím zmrzlinovačem.
Pro výrobu domácích nanuků jsou ideální plastové či silikonové formičky na nanuky nebo tvořítka na zmrzlinu. Za pár korun je seženete nejčastěji v domácích potřebách (Tescoma, Orion, Kitos), prodejnách IKEA i různě na internetu. Koupit se přitom dají tvořítka nejrůznějších motivů. Vaše domácí nanuky tak mohou mít tvar zvířátek, ovoce, tabulky čokolády, kornoutkové zmrzliny, srdíček, hvězdiček, kaktusů i třeba sněhuláků.
V pohodě si ovšem vystačíte i s prázdnými kelímky od jogurtů nebo s plastovými kelímky a dřívky.
Budete potřebovat:
Postup: Banány nakrájejte na menší kostičky a nechte v sáčku nebo krabičce přes noc zmrazit. Zmrzlý banán poté dejte do mixéru a nastavte nejvyšší otáčky. Po nějaké době přidejte zbylé ingredience (lesní ovoce může být čerstvé i zmražené) a mixujte, dokud nedosáhnete hladké, krémové konzistence. Hotovou zmrzlinu můžete ihned podávat.
Kupte se slevou Čekankový sirup 4Slim.
Budete potřebovat (na cca 10–12 kusů):
Postup: Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nalijte do tvořítek a nechte ztuhnout. Zmrzlinu můžete samozřejmě „okořenit“ kapkou kokosového či bílého rumu, případně zmrzlé nanuky ještě namočit do polevy z rozpuštěné veganské čokolády.
Budete potřebovat (na cca 6–8 kusů):
Postup: Vydlabanou dužinu avokáda nakrájejte na menší kousky a spolu s ostatními ingrediencemi vhoďte do mixéru. Nasekané lístky máty můžete přidat až dodatečně, aby se nerozmixovaly úplně. Hladkou směs nalijte do tvořítek a nechte ztuhnout. Zajímavou chuť těmto nanukům dodá i špetka matcha čaje, vanilkového extraktu, případně lze pro ještě krémovější konzistenci přidat kokosové mléko.
Kupte se slevou Nanuk Magnum Mini Vegan Algida.
Pokud se vám do výroby domácích nanuků nechce nebo na ně dostanete chuť i venku, dobrou zprávou je, že na pulty obchodů v poslední době míří čím dál více značek veganských zmrzlin. Nedávno například svou rostlinnou novinku představilo Magnum (Vegan Almond a Vegan Classic), oblíbené jsou i veganské zmrzliny a nanuky značek Alpro, Optimistic, Ben & Jerry’s a Joya nebo privátních značek (například K-take it veggie z Kauflandu či Vemondo a Gelatelli z Lidlu).