Ovesné tyčinky, kterými zaženete akutní hlad a dodáte energii při sportu nebo na cestách. To jsou flapjacky. Stejně jako ostatní müsli a jiné cereální tyčinky jsou často považovány za zdravější alternativy běžných sladkostí. Aby tomu tak ale opravdu bylo, musíte si při nákupu dávat pozor na jejich složení. Podle čeho flapjacky vybírat a jak si je připravit doma podle jednoduchého receptu?
Tyto měkké ovesné pečené tyčinky mají svůj původ ve Velké Británii. O tom, jak vznikl jejich název, existuje mnoho teorií. Oxfordský anglický slovník například uvádí, že slovo flapjack pochází již ze 16. století, kdy se tímto výrazem v Anglii označovaly pečené ploché koláče.
Flapjacky jsou v poslední době velmi oblíbené. Spolu s rostoucím důrazem na zdravější stravování se v obchodech výrazně rozšiřuje i jejich nabídka. Podobně jako třeba u tyčinek proteinových. Najdete je nejen na pultech zdravých výživ, supermarketů a hypermarketů, ale také třeba drogerií (např. Teta, drogerie dm či Rossmann).
Vybírat potom můžete z nejrůznějších značek a příchutí. Existují flapjacky ovocné, ořechové, čokoládové i polévané. Cena jedné tyčinky se pohybuje kolem 40 korun, a ačkoliv se to může zdát jako vyšší částka, jedna tyčinka většinou váží kolem 80–100 g, což v přepočtu cenově vychází podobně jako menší müsli tyčinky.
Výhodou flapjacků je, že díky vysokému obsahu ovesných vloček, případně i ořechů a sušeného ovoce, mají schopnost zasytit a energii uvolňovat postupně. Jsou tedy skvělé do kapsy pro sportovce i aktivní jedince, ale také pro ty, kteří přes den nemají mnoho času. Na druhou stranu, výrobci často nálepky „zdravá potravina“ zneužívají a do složení výrobků propašovávají ingredience nezdravé.
Pomineme-li příchutě, pak jsou mezi jednotlivými značkami flapjacků největší rozdíly v jejich složení. Velký problém může představovat cukr. Ten je v receptuře těchto ovesných tyčinek nezbytný, protože slouží jako pojivo sypké směsi. Záleží ovšem na jeho množství a druhu.
Často ho kupované flapjacky obsahují zbytečně mnoho a v různých formách (na etiketě hledejte ingredience s označením glukózový či škrobový sirup, sirup z invertního cukru, zlatý sirup, dextróza, melasa, zahuštěné slazené mléko apod.).
Druhou problémovou složkou jsou nasycené mastné kyseliny. Podle Světové zdravotnické organizace WHO by jich měl denně dospělý člověk přijmout max. 20 g. Některé tyčinky přitom obsahují skoro polovinu této doporučené denní dávky.
Souhrnem, zvolíte-li výrobky s co nejkratším složením, nejnižším obsahem cukrů a nasycených mastných kyselin, pak si jednou za čas mohou najít flapjacky své místo i ve zdravém a dietním jídelníčku. A pokud o jejich složení chcete mít úplný přehled, pak si jich vyrobte celý plech doma. Je to velmi snadné!
Na jeden velký plech budete potřebovat:
Postup:
Pokud budou moc suché a drolivé, můžete do směsi přidat 1–2 strouhaná jablka, případně jedno vajíčko. Nebojte se také experimentovat s chutěmi. Do ovesného těsta přidejte strouhaný kokos, kakao nebo koření jako skořici, vanilku či hřebíček. Více fitness variantu zase vykouzlíte, když část cukru nebo medu nahradíte zdravějšími variantami (datlovou pastou, čekankovým, agávovým nebo datlovým sirupem apod.).
Zdroj: WHO, Kupi