Každý ví, že by měl denně vypít kolem dvou litrů vody, ale jak je to v létě? V tomto období se značně potíme a slunce z pokožky vypařuje mnohem více vody než po zbytek roku. Pokud málo pijeme, objeví se dehydratace, která se často projeví bolestmi hlavy, únavou, apatií, svalovými křečemi i zrychleným srdečním tepem. S dostatečnou hydratací skvěle pomohou potraviny s vysokým obsahem vody, které to jsou?
Tato zelenina je velmi šťavnatá a někdy je těžké ji konzumovat tak, abyste se šťávou z melounu nepokapali. Kromě hromady vody zde najdeme trochu vlákniny a několik důležitých živin včetně vitaminu C, vitaminu A a hořčíku.
Meloun je bohatý na silné antioxidanty, včetně lykopenu. Ideální volbou je meloun se semínky, protože ta jsou velmi výživná, takže je rozhodně neplivejte.
V obchodech se mu nevyhýbejte, sice vypadá jinak než běžný meloun, ale je sladký a plný vody. I zde najdeme mnoho vlákniny, je také bohatý na vitamin A. Zkuste ho do salátů nebo jako přílohu ke své svačině.
Téměř 90 % jejich hmotnosti tvoří voda a nabízí také několik důležitých vitaminů a minerálů, jako jsou vitamin A, vitamin C, vitaminy B a draslík. Broskve jsou též bohaté na antioxidanty, jako je kyselina chlorogenová. Jsou také nízkokalorické, průměrná broskev má jen 60 kalorií.
Jsou lahodné a osvěžující, kromě vody poskytují spoustu vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C, folátu a manganu. Zahrnout jahody do svého jídelníčku je snadné, můžete je také rozmixovat nebo přidat do salátů.
V jednom pomeranči najdete kolem 120 ml vody. Je zde také vysoký obsah vitaminu C a draslíku. Pomeranče jsou bohaté na antioxidanty včetně flavonoidů. Pravidelná konzumace citrusových plodů, jako jsou pomeranče, může navíc chránit před ledvinovými kameny, protože kyselina citronová, kterou pomeranče obsahují, se může vázat s oxalátem vápenatým tvořícím kameny a napomáhat jeho vyplavování z těla.
Kiwi je šťavnaté ovoce plné vitaminu C. Kromě toho obsahuje draslík, měď, vitamin K, folát a vitamin E. Má také vysoký obsah vlákniny a 100 gramů kiwi má jen 64 kalorií. Jeho konzumace podporuje zdraví srdce, trávení a imunitu.
Skládá se převážně z vody a poskytuje značné množství vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, vápníku, riboflavinu, vitaminu B12, fosforu a draslíku. Mléko nejenže pomáhá s celkovou hydratací, ale může vám také pomoci rehydratovat po namáhavém cvičení, a to lépe než samotná voda, což je částečně způsobeno obsahem elektrolytů a bílkovin v mléce, které mohou pomoci nahradit ztráty tělesných tekutin.
Jogurty i jogurtová mléka jsou potraviny plné vody a v létě jde o skvělou svačinku, která zasytí a zároveň hydratuje. Snažte se vybírat produkty bez přidaných cukrů, abyste doplnili jen důležité živiny a zbytečně nepřibrali. Jogurt poskytuje také několik vitaminů a minerálů, jako jsou vápník, fosfor a draslík, o všech je známo, že pomáhají podporovat zdraví kostí.
Okurky jsou tvořeny téměř výhradně vodou a poskytují také malé množství některých živin, jako jsou vitamin K, draslík a hořčík. Větší salátová okurka má jen kolem 70 kalorií a díky tomu můžete okurku konzumovat i ve velkém množství a nepřiberete po ní. Hodí se jako doplněk všech jídel.
Neuvěřitelně osvěžující zelenina, která se nejlépe podává pokapaná citronovou šťávou. Kromě vody zde najdeme vlákninu, foláty a vysoký obsah vitaminů K a A. 100 gramů hlávkového salátu má jen 14 kalorií, takže ho můžete konzumovat i ve velkém množství.
Někteří lidé je v létě nemusí, jiní je v tomto období naopak preferují, protože jsou lehké a plné vody. Polévka má jen málo kalorií a lidé, kteří ji konzumují před hlavním jídlem, obvykle přijímají méně kalorií než ti, kteří se jí vyhýbají. Největší výživový potenciál mají polévky plné zeleniny, jako jsou brokolice, mrkev, cibule, houby a rajčata.
Má minimum kalorií, je chutná a najdeme zde i nemalé množství vitaminu C. Skvělá je do polévek, salátů, plněná masem nebo z ní můžete udělat cuketové nudle.
Má minimum kalorií a obsahuje vlákninu, která prodlouží pocit sytosti. Najdeme zde vysoký obsah vitaminu K a draslíku. Skvělý je syrový i vařený.
Rajčata mají bohatý nutriční profil, obsahují značné množství vitaminů a minerálů, včetně vitaminů A a C. Kromě toho jsou rajčata bohatá na vlákninu a některé antioxidanty, včetně lykopenu.
Rajčatová polévka s papričkami, která je hotová za pár minut, vás nejen příjemně osvěží, ale je přímo dokonalým pokrmem pro všechny milovníky lehkých jídel. A hlavně v ní zužitkujete všechna rajčátka ze zahrádky, kterých je teď na konci léta více než dost.
Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.
Jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy B a draslík. Paprika také obsahuje karotenoidové antioxidanty, které jsou dobré pro oči. Je zde nejvyšší množství vitaminu C ve srovnání s jiným ovocem a zeleninou. Jedna velká paprika pokryje až 317 % vaší denní potřeby vitaminu C.
Obsahuje více než 15 různých vitaminů a minerálů, včetně cholinu, který je důležitý pro podporu zdraví mozku a metabolismu.
Zelí má poměrně nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny a živin. Je zde vitamin C, vitamin K, folát a několik stopových minerálů. Dále obsahuje antioxidanty, konkrétně glukosinoláty.
Grapefruit je bohatý na vlákninu, antioxidanty a několik vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, draslíku a kyseliny listové. Má obzvláště vysoký obsah vitaminu C, jeden grapefruit má kolem 200 % doporučené denní dávky.
Nejenže má velmi vysoký obsah vody, ale je také bohatá na elektrolyty, včetně draslíku, sodíku a chloridu.
Výživný mléčný výrobek s hydratačními vlastnostmi je plný bílkovin, fosforu, vápníku a selenu. Kromě toho je tvaroh skvělým zdrojem vitaminů B, včetně riboflavinu a vitaminu B12.
Zdroj: Kupi, Healthline, WebMD, National Library of Medicine