Meleme, meleme kávu… Tak začíná dětská říkanka, kterou zná snad každý z nás. Káva nás provází v podstatě celým životem a je součástí mnoha každodenních i speciálních příležitostí. A tak se není ani čemu divit, že mlýnek na kávu najdeme skoro v každé domácnosti. Někde jde spíš o dekoraci než o užitečného pomocníka, jinde si však kávomlýnek nemá šanci příliš odpočinout. Ačkoli se mletí kávy může na první pohled zdát jako naprostá banalita, není tomu tak. I tento detail rozhoduje o tom, zda šálek vaší kávy bude dokonalý. Víte, jak si správně mlýnek vybrat a podle čeho se při jeho výběru rozhodovat?
Kupovat si kávu mletou, nebo celá zrna? To je otázka, kterou si možná pokládá mnoho z nás. Jednodušší určitě je si koupit kávu mletou – ušetříte si tím práci a chvilku času, ale ochudíte se o mnohé chuťové i aromatické vjemy. Káva totiž skvěle absorbuje vlhkost, což způsobuje její rychlou degradaci. Jejím velkým nepřítelem je ale také vzduch – mletá káva velmi rychle oxiduje neboli zvětrává, a tím se nadobro vytratí její jemné chuťové nuance. I ta nejlepší výběrová káva pak bude chutnat naprosto fádně.
Kupte se slevou Mletá káva Standard Jihlavanka.
V regálech obchodů je běžně k dostání balená mletá káva. U takové ale nikdy nevíte, jak dlouho tam leží a jak dlouhý čas uplynul od jejího namletí. Pokud si kávu kupujete ve specializovaných obchodech či kavárnách, i zde nabízejí možnost namletí. Je to sice hezká služba, ale opět riskujete to, že si domů přinesete kávu bez chuti. Nejlepší variantou tedy je si koupit čerstvě upražená zrna a ty si doma vždy namlít jen v takovém množství, které hned spotřebujete. Jen tak získáte z kávy veškerý její potenciál.
Při výběru mlýnku na kávu je nejprve nutné si ujasnit, zda chcete elektrický nebo ruční. Zásadní roli by pro toto rozhodnutí měla hrát frekvence mletí a množství kávy, která se u vás doma spotřebuje. Ruční mlýnek se totiž v některých situacích, jako například při rodinné oslavě, dokáže velmi rychle změnit v domácí (nevítanou) posilovnu. Navíc hosté na kávu mohou čekat i velmi dlouho. Elektrický mlýnek si i s větším množstvím kávy poradí velmi rychle a bezbolestně, tedy alespoň pro vás.
U obou typů mlýnků už dnes bývá standardem, že lze zvolit hrubost namleté kávy – u těch ručních tím, že k sobě pomocí šroubku přiblížíte nebo naopak od sebe oddálíte mlecí kameny. Zde ovšem hrozí, že ručním nastavením netrefíte ten správný odstup, a tedy tu správnou hrubost namletí. U těch elektrických nemůžete udělat chybu. Mají totiž většinou různé stupně hrubosti mletí přednastaveny, a tak jen stačí otočit páčkou a zvolit stupeň mletí dle požadované přípravy. Nejjemnější na espresso a nejhrubší na cold brew či french press.
Kávová zrna v sobě mají určitý obsah olejů, a tak je pro správné fungování jakéhokoli mlýnku, naprosto nezbytná pravidelná údržba a čištění. Ideálně po každém mletí by se měly zbytky zrn z mlýnku odstranit kartáčkem a poté profouknout mlecí mechanismus. Ruční mlýnek většinou stačí minimálně jednou do měsíce rozebrat, omýt vodou a pořádně očistit kartáčkem a nechat vyschnout. Elektrický mlýnek vyžaduje péči časově i finančně náročnější. Kromě pravidelného otírání vlhkým hadříkem je nutné čas od času vyčistit i mlecí systém (bez použití vody), a to tabletami, které jsou na to určené a dají se koupit ve specializovaných obchodech.
Kupte se slevou Mlýnek na kávu Switch On KMA0201.
Důležitým faktorem u elektrických mlýnků je také mechanismus mletí. Mlýnek může buďto pracovat na principu mlecích kamenů, nebo tříštivých nožů.
Jedno je jisté – keramické mlecí kameny rozhodně vydrží déle a oproti ocelovým nožům se vlastně nikdy neztupí ani nezreznou. Pokud se mlecí kameny opotřebují, ale to rozhodně nenastane jen tak, je možné je vyměnit a mlýnek dále používat.
Pokud se tedy rozhodnete sáhnout po elektrickém mlýnku s mlecími kameny, budete stát ještě před jednou volbou: kónické, nebo ploché mlecí kameny? Kónické jsou preciznější a mají podstatně nižší podíl prachové složky (tedy zbytků jemně namleté kávy), která negativně ovlivňuji extrakci neboli louhování kávy. Elektrické mlýnky s kónickými mlecími kameny sice nabízejí nejlepší standard mletí, patří ale k těm dražším, které na trhu jsou. Ty kvalitnější začínají zhruba na 7000 Kč.
Elektrické mlýnky s tříštivými noži bývají většinou levnější a podstatně hůře se na nich dosahuje správná hrubost mletí. Nože totiž kávová zrna sekají a drtí na nepravidelné kousky. Výjimkou také není, že při drcení dochází k přehřívání mechanismu a káva se může přepálit. Doma se vám to zřejmě nestane, ale pokud takový mlýnek máte například v práci, kde je větší provoz, tato situace může nastat.
Kupte se slevou Zrnková káva Intermezzo Segafredo.