Rýže je všestranná surovina, kterou lze připravit mnoha způsoby. Ať už ji vaříte v hrnci, pečete v troubě, nebo připravujete v rýžovaru, s našimi tipy a triky dosáhnete vždy dokonalých výsledků. Objevte různé druhy rýže a jejich využití v kuchyni, od tradičních příloh až po exotické speciality jako sushi nebo smažená rýže Nashi Goreng. Nechte se inspirovat a obohaťte své kulinářské dovednosti o nové recepty s rýží.
Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých typech rýže.
Mezi zastánci zdravého životního stylu vede rýže natural, která je pouze částečně loupaná. Má tedy tmavší barvu a obsahuje velké množství živin. Její nevýhodou je ale delší doba přípravy. Doporučujeme ji předem na dvě až tři hodiny namočit a pak vařit zhruba 15 minut, záleží ale také na množství.
Tato rýže má specifické aroma, které nemusí vyhovovat každému. Na druhou stranu je jako dělaná k omáčkám a jídlům s méně výraznou chutí. Příprava v hrnci trvá zhruba 15 minut.
Můžete si ji splést s rýží jasmínovou, ale zrnka má ještě o něco delší a vaří se jen asi 10 minut. Basmati rýže je ideální jako příloha, protože má sama o sobě lahodnou chuť. Navíc se nemusí solit, oblíbí si ji tedy i děti. Po uvaření má sypkou konzistenci a nelepí. Jen pozor na to, že byste ji neměli kombinovat s jinými druhy rýže.
Nejde o typ rýže jako takový, ale o formu zpracování. Předem se namáčí, napařuje a sušší, což zjednoduší její přípravu, ale také zvýší obsah vitamínů a minerálů. Parboiled rýži proto stačí vařit 15 minut, aby byla krásně kyprá a nelepivá.
Z této kulatozrnné rýže se připravuje hlavně italské rizoto. Hodí se na něj, protože je pevnější a moučnější než ostatní druhy. Někdy se jí říká také mléčná rýže.
Pro klasické vaření v hrnci je nejjednodušší si zapamatovat ideální poměr – 2 díly vody na 1 díl rýže. Konkrétní množství by mělo odpovídat 80 gramům na jednu porci. Nejprve doporučujeme rýži proprat ve vodě, a to i sáčkovou. Samotná příprava trvá 10 až 20 minut, podle typu rýže. Po celou dobu je potřeba ji nemíchat a nesundávat z ní pokličku (takzvané utajené vaření).
Kromě soli můžete chuť vylepšit i různými druhy koření nebo například máslem. A před podáváním rýži prospěje, když ji necháte ještě asi 5 minut odstát. Pokud uvařenou rýži nesníte najednou, vydrží v lednici i 4 dny. Musíte ji tam ale vložit jen několik hodin po uvaření, nejlépe v plastovém vzduchotěsném obalu.
Pokud si chcete rýži vychutnat netradičně, zkuste ji osmahnout na másle (samozřejmě propláchnutou) a pak nechte dojít v troubě. Počítejte ale s tím, že příprava bude trvat zhruba 40 minut. Na pánvi je nutné rýži stále míchat, aby se rovnoměrně obalila tukem. Potom ji podlijte vodou, osolte a přidejte cibuli s napíchanými hřebíčky. V hrnci s pokličkou ji pak ve známém poměru dejte do trouby a nechte asi 30 minut dojít.
Rychle a téměř bez práce připravíte rýži i v mikrovlnce. Stačí ji dát do skleněné nebo keramické mísy a přidat vodu v poměru 1 : 1,5. Pak nezapomeňte nádobu přiklopit víkem a zapněte mikrovlnku na plný výkon. Cca po 12 minutách bude rýže hotová.
Pokud vaříte rýži často a ve větším množství, pořiďte si speciální rýžovar. Pomůže vám zlepšit strukturu a hlavně vyladit chuť tohoto pokrmu k dokonalosti. Přípravu navíc urychlí a maximálně usnadní, protože sám hlídá čas a udrží rýži dlouho teplou. Nejlevnější modely seženete už od 400 Kč.
Přípravu rýže na sushi nám usnadní hlavně výběr správného druhu (hrubozrnné rýže Japonica) a také zmiňovaný rýžovar. Pokud máte doma tohoto pomocníka, zvládnete to za půl hodiny a skoro bez námahy. Nejdříve rýži několikrát properte pod studenou tekoucí vodou. Dávejte pozor, aby se zrnka nepolámala a pokračujte znovu stejným způsobem. Opakujte asi čtyřikrát, dokud nebude voda dokonale čirá. Nakonec sceďte a nechte okapat.
Potom už rýži s vodou a řasou Kombu dejte do rýžovaru a dobu vaření nastavte na 20 minut. Nechte odležet a můžete se pustit do rolování.
Vyzkoušejte národní pokrm z Malajsie a Indonésie.
Cibuli a česnek oloupejte, česnek nasekejte najemno a cibuli nahrubo. Jarní cibulku nakrájejte na proužky a houby a ostatní zeleninu na širší plátky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli, česnek, jarní cibulku a zázvor. Během zhruba 2 minut osmahněte dozlatova a vsypte rýži i zeleninu s houbami. Pečlivě promíchejte a přidejte omáčky a chilli pastu. Po ochutnání okořeňte a případně přilijte vodu. Pak už jen rozdělte do misek a navrch dejte volské oko, které jste si mezitím připravili.
Kuřecí čtvrtky s pečenou rýží jsou vynikající jídlo, ideální hlavně na víkendy. Voňavé kuře s křupavou kůrkou pečené na česneku a rozmarýnu, podávané společně s pomalu pečenou rýží, bude doslova slast. A pochutnají si na něm malí i velcí.
Rýži dejte do hrnce a přidejte mléko, máslo a citronovou kůru. Vařte na mírném plamenu zhruba 20 minut. Mezitím vyšlehejte žloutky se zbytkem cukru do pěny a z bílků ušlehejte sníh. Smíchejte a přidejte rýži. Zapékací mísu vytřete máslem a naplňte rýžovou směsí. Potom přidejte zbylou rýži. Posypejte strouhankou s citronovou šťávou a pečte přibližně 10 minut. Podávat můžete ještě teplé.
Zdroj: Kupi