Rozkvetlé jaro přináší nejen pastvu pro oči, ale též potěchu pro chuťové pohárky. Téměř z každé voňavé květeny se dá vyrobit „med“ nebo sirup. Ať už jde o sedmikrásky, pampelišky, šeřík, černý bez, levanduli nebo smrkové výhonky, medovou dobrotu si z nich můžete v klidu vyrobit i vy doma. Stačí pouze očištěné květy, hrnec, voda, cukr a zavařovací sklenice. Výsledný produkt vám poté vydrží klidně i celý rok.
Než začnete se sběrem kvítí, počítejte s tím, že jde o několikadenní proces. Nejprve vás čeká trhání květů, které bývají plné broučků a dalšího hmyzu, proto je nutné nechat je na vzduchu vylézt.
Nasbírané květy nikdy neoplachujte, protože byste ztratili pyl, který je pro kvalitní výsledek klíčový. Až se dostanete do fáze plnění sklenic, nezapomeňte dbát na jejich čistotu a při zavařování udržujte co nejvyšší teplotu, která ničí bakterie.
Na pampeliškový „med“ budete potřebovat asi 5 velkých hrnků pampeliškových hlaviček, což je přibližně 250 pampelišek. Trhat květy je dobré přes den, kdy jsou otevřené, a nejlépe na vlastní zahradě, abyste měli jistotu, že jsou co nejčistší. Květy sbírejte do košíku nebo látkové tašky, aby se nezapařovaly.
Používat jej můžete jako klasický med. Přestože ten pampeliškový nemá zdravotní benefity jako ten včelí, může být chutnou alternativou.
Výborný domácí „med“ vykouzlíte i z květů černého bezu, ze kterého se běžně připravuje i sirup nebo čaj ze sušených květů.
Nejprve se vydejte na sběr květů, a to nejlépe někam do přírody – keře u silnice nejsou tou nejlepší volbou.
Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.
Pečený medový salát z dýně a pastináku vás svou nevšední kombinací chutí příjemně překvapí. Příprava je velmi jednoduchá, nezabere vám tedy ani mnoho času.
Zdraví prospěšný „med“ vyrobíte i z mladých smrkových výhonků, které jsou plné vitamínu C. Výhonky je nejlepší sbírat od dubna do června. Vybírejte přitom pouze ty mladé o velikosti do 5 cm.
Domácí „med“ se dá vyrobit z mnoha jarních a letních květin, výběr je pouze na vás. Vyzkoušet můžete ten z jitrocele, šeříku, sedmikrásek, lípy nebo borovice. Příprava je vždy téměř stejná. Květy uvařte, nechte louhovat a druhý den přeceďte, přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Pokud „med“ dobře zakonzervujete, může vám vydržet i rok nebo dva. Nejlepší je však spotřebovat jej co nejdříve.
Zdroj: Kupi, Prima FRESH